Кои са основните фактори според науката, предвещаващи развод

Тази публикация има 0 коментара

Социолозите отдавна се интересуват от факторите, които предвещават един развод. С течение на времето те са направили извадка с основните причини, които увеличават шансовете на една двойка да предприеме действия по прекратяване на брачните взаимоотношения. Доказателствата обаче не винаги са почивали на стабилна почва и различните ефекти, които имат повечето фактори, обикновено са строго индивидуални или са съвкупност от различни такива. В тази статия ще се опитаме да разгледаме основните констатации.

До скоро учените са смятали, че твърде дългото съжителство преди сключването на брак може би е ключов фактор за последвалия го след това развод. Това се е смятало така до около края на миналия век. С тенденцията все повече двойки да живеят на съпружески начела, на практика обезсмисля тази теория и я изпраща в миналото. Така че ако това е важало за нашите родители, в никакъв случай не може да се каже, че важи и в съвременния свят.

Въпреки, че предварителното съжителство не предвижда развод, учените все пак твърдят, че колкото по-рано една двойка встъпи в брачни отношения, толкова шансовете за по-нататъшна раздяла намаляват.

Някои учени смятат, че прекомерното гледане на порнография е предпоставка двойките да се отдалечат един от друг. Като цяло обаче те разглеждат този казус като този с “яйцето и кокошката“. Първо трябва да се установи дали порното е фактор за раздяла или липсата на внимание е породила желанието за прибягването то този тип филми и материали. С други думи дали порното е причина за проблеми във взаимоотношенията или индикатор за неудовлетвореност? Знаем, че това е нож с две остриета и не рядко филмите за възрастни както развалят, така и могат да укрепят сексуалния живот на една двойка, в която има сексуални проблеми или липса в комуникацията.

Много хора смятат, че изневярата е основната причина, при която двойките предприемат стъпка към развода. Трябва обаче да се знае, че това не винаги е задължително. При една стабилна двойка, винаги може да се появи момент на слабост или желание за връзка с друг партньор. Това съвсем не означава, че тази двойка ще се раздели след подобен акт. Дори има наблюдения, че при двойки преминали през изневяра, се създава много по-силна връзка и сплотеност, която е предпоставка за дългогодишен брак.

Не рядко се срещат и проблеми касаещи различните религии или раси.Ако един от двамата партньори е направил компромис в началото с религията или убежденията, в които вярва, не е гаранция, че при определени обстоятелства, ще има съвпадение на гледните точки по решението на даден проблем. Тогава обикновено различията изиграват своята роля и двойките обикновено прибягват към развод.

Не на последно място трябва да се отбележи, че понякога развода е бягство от семейството и отговорностите, които то носи със себе си. Изследванията показват, че децата на разведени родители е много по-вероятно на някакъв етап от връзката си да поискат развод от половинката си. Тук често се спазва модела на поведение, който единия от двамата е придобил по време на съжителстване с единия родител. Някои учени смятат това и за генетична предразположеност в отделния индивид към брачната институция и нейното омаловажаване. Причина може да бъде придобития невротизъм и занижена толерантност към партньора, както и импулсивността на характера. В крайна сметка може да съществува както един, така и съвкупност от два или повече фактора, които могат да принудят двойката да предприема като крайна мярка разтрогването на брачните взаимоотношения.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Каква е разликата между сексуалната и несексуалната комуникация

Комуникацията рано или късно се превръща в ключов момент в една дългосрочна и романтична връзка. Всъщност, изследователите установяват, че колкото...

Затвори