Каква е разликата между сексуалната и несексуалната комуникация

Тази публикация има 0 коментара

Комуникацията рано или късно се превръща в ключов момент в една дългосрочна и романтична връзка. Всъщност, изследователите установяват, че колкото повече двойките вземат участие в сексуален разговор, толкова техните взаимоотношения са по-наситени с емоции и страст. Независимо колко важна роля има комуникацията между партньорите, се знае изненадващо малко за начина, по който двойките провеждат своите сексуални дискусии.

Изучаването на този тип общуване е важно защото по този начин ние можем да разберем как се чувстват партньорите, как успяват да се сближат или разграничат един от друг. Също така по този начин може да се даде светлина по въпроса защо някои двойки напълно избягват да говорят по теми свързани със секса.

В едно проучване включващо 115 двойки със средна продължителност на връзката от 11 години, се поставя въпроса за комуникацията през изминалите години от съжителството им. Участниците е трябвало да проведат два типа разговори помежду си като единият е бил свързан с някакъв сексуален проблем, а дискусията е трябвало да продължи точно осем минути. Всички те са били заснети на видео. Преди всяка дискусия участниците е трябвало да опишат настоящото си настроение и състояние, а данните са били подложени на анализ от екип от специалисти степенували формите на поведение на всеки отделен партньор в няколко графи, а именно: топлина по време на разговора, враждебност и желание за доминантност. Съответно са направени и изводите описани по-долу:

*В съответствие с прогнозите на изследователите, участниците са показали много повече топлина един към друг когато да обсъждали или са се опитвали да разрешат сексуален проблем в сравнение с въпроси касаещи само отношенията или друга несексуална тема.

*Топлината в отношенията варира много повече по време на сексуална дискусия в сравнение с какъвто и да било друг въпрос. Интересен е факта, че това се е отнасяло конкретно за нежния пол. Изследователите смятат, че това се дължи на факта, че жените в повечето случаи влагат много повече емоции и страст по време на секс с цел да управляват емоционалния опит на партньора си.

*Неочаквано, нивата на господство не се различават при воденето на разговор на несксуални конфликти и сценарии.

*Нивата на господство варират по-малко в сексуална дискусия отколкото в несексуална такава. Изследователите смятат, че това е знак за предпазливост по отношение на начина, по който се насочват към диалозите на сексуална тематика.

*Странен се е оказал и факта, че когато единия партньор има господстващо поведение, другия подсъзнателно се е подчинявал и е приемал повечето ситуации. Изследователите са очаквали именно обратното, макар и малка част от участниците да са искали да се наложат един на друг в определени ситуации. Също така участниците са споделили, че са имали по-загрижено отношение към сексуалните разговори пред тези, които не са били свързани пряко с общуването на тема извън сексуалното поведение.

Тези резултати ни разказват много за характера на сексуалната комуникация и как тя се разграничава от несексуалната. Като цяло моделът на констатации показва, че хората избягват да играят на по-високи “залози“ когато темата засяга конкретно сексуалния им живот. Това според учените е и една от причините поради които много от двойките избягват да разговарят или обсъждат някой сексуален въпрос, който изисква повече откровеност или задълбочено общуване по даден казус.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Порното не е причина милениалите да правят по-малко секс

Като термин Минелиал е дума обобщаваща хората родени през новото хилядолетие, макар и да обхваща периода след деветдесетте години на...

Затвори