Изневериш ли веднъж, задължително ще го повториш

Тази публикация има 0 коментара

Съвсем не е добра идея да влизате в сериозни взаимоотношения с човек, с когото сте изневерили в миналото. Здравият разум казва “веднъж измамник, цял живот измамник“. Въпреки това не е съвсем разумно да се вярва в тази сентенция поради факта, че за да бъде на лице една изневяра, са необходими куп условия и предпоставки. Все пак нека погледнем какво казва науката по въпроса и дали тя потвърждава тезата, че този, който го е направил веднъж, ще го направи и втори път.

В една статия на списание “Плейбой“, се отбелязват някои интересни факта от проучване продължило близо пет години и включило десетки двойки. Обект на изследването е било сексуалното поведение както на мъжете, така и на жените. Обърнато е особено внимание на това дали двойките са си изневерявали в самото начало на връзката и дали този факт се е повтарял на по-късен етап от взаимоотношенията им.

Това, което става ясно е, че две трети от тези, които са имали забежка в началото на връзката си, са се увлекли минимум веднъж дори и при сериозни взаимоотношения. Това до известна степен потвърждава твърдението, че ако човек изневери веднъж, то е почти сигурно, че ще го направи и за в бъдеще. Разбира се трябва да се вземе под внимание това дали е такъв по природа или е бил провокиран да отиде в чуждо легло поради една или друга причина.

Съществува схващане което гласи, че ако човек е изневерявал на бившата си половинка, то определено ще изневери и на вас. Въпреки нарастващия интерес към въпроса касаещ моногамията, се оказва, че по-голямата част казват, че предпочитат да останат верни на своята половинка. Проучванията обаче сочат нещо съвсем различно, а именно че близо една четвърт до една пета от двойките признават, че са изневерили на своите половинки в даден етап от връзката им. Процента е значително по-завишен когато става въпрос са изследване направено сред студенти, които не са сключили брачен договор.

И все пак какво се случва с тези, които са преминали границата на доверието и след време встъпват в нова връзка? Какви са шансовете това поведение да се превърне в рецидив? Хората отдавна твърдят, че който изневери, ще повтори своята постъпка, но вярвате или не, това сексуално поведение не е научно потвърдено и често се оказва, че е много далеч от истината.

В едно проучване включващо 1400 участника между 18 и 35 години, е бил зададен въпроса дали те са имали странични забежки, в началото на някоя от връзките през живота си. Интересното е, че с положителен отговор отговарят 44% от анкетираните, а някои от тях дори не се притесняват, че за тях това е било редовна практика. Още по-интересното е било, че партньорите на измамниците са знаели за това и част от тях са го приемали за нормално защото е ставало въпрос за все още неприключени взаимоотношения със стар партньор. Едва 18% не са подозирали, че им изневеряват.

Тук идва въпроса, дали измамата в една връзка е гаранция, че това ще продължи и в друга такава? Може би на някой няма да му е приятно да го чуе, но това почти винаги се оказва вярно. Повече от половината, които са предприемали подобно действие, го прехвърлят и във връзката с новия си партньор. Това ни води до извода, че съществуват не само серийни измамници, но и така наречените серийни жертви. Част от участващите в проучването са били в така наречените отворени взаимоотношения, които не приемат изневярата за такава, защото се прави с пълното съгласие на партньора.

И все пак като кратко заключение може да се каже, че това е поведение и манталитет на всеки човек по отделно и не е възможно да се направи генерално заключение, а именно, че ако си го направил веднъж, обезателно ще се повтори. Всичко се свежда до подходящ партньор, индивидуален поглед над думата вярност и на първо място всичко е въпрос на избор и желание. При някои това е заложено като тип поведение, докато при други изневярата се приема като недопустимо действие в една връзка.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Може ли порното да има пагубен ефект върху една връзка

Съвсем ново проучване публикувано в списание за сексуалните взаимоотношения, показва, че жените, повишаващи интересът си към порно филмите, съвсем скоро...

Затвори