Американските възгледи за сексуалната моралност – по-либерални от всякога

Тази публикация има един коментар

Според резултатите от изследване на “Gallup“ през 2017г. по въпроса за гледната точка на американците относно сексуалния морал, става ясно, че през последните години те стават по-либерални, отколкото хората могат да си представят. Най-забележителни са промените в отношението по въпроса за еднополовото поведение, сексът между неомъжени двойки и отглеждането на деца в извън брачни връзки. Макар, че тук наистина се наблюдава либерална позиция към въпроси, които до момента са смятани за табу, темата за абортите остава с все така негативни нагласи сред обществото.

Общественото мнение от 2001г. насам търпи драстична промяна по въпроса със сексуалните отношения между гейове и лесбийки. Като се има предвид, че тази промяна е настъпила само в рамките на 16 години, може да се каже, че толерантността със сигурност е драстично еволюирала и възгледите и общественото мнение са претърпели пълна промяна. Малко читатели биха останали изненадани от тези факти, предвид, че таблоидите непрекъснато пишат статии и материали по темата, а в същото време социалните и политически ползи явно оказват своето влияние. Това се потвърждава и от факта, че браковете между лица от един и същи пол вече са законни.

Сексът между неомъжени мъже и жени, както и разводите са били еднакво приемани и преди 2001г. като този факт остава водещ и до ден днешен. За разлика от това, консенсуалната немоногамия (полигамията) и неконвенционалната немоногамия (изневярата) продължават да бъдат все така неодобрявани. Интересно е да се отбележи, че въпреки броя на американците неприемащи полигамията за нещо нормално, техния брой значително се е увеличил през последните 16 години. Би било любопитно да се знае и какво е отношението относно моралното приемане на други форми на консесуална немоногамия и по-конкретно отворени взаимоотношения между вече омъжени двойки или суингърите. За съжаление тази категория не присъства в посочената от Галъп статистика.

Друга статистика сочи, че докато отношението към абортите от 2001г. е останало все така негативно, проучванията в сферата на стволовите клетки са претърпели значителен пик за същия период от време.

С всичко казано до тук може да се направи извод, че макар и американските нагласи като цяло да са доста либерализирани през последните години, все още съществуват големи групи от хора, които остават твърде консервативни по отношение на сексуалните ценности. Това културно разединение се обяснява с различни схващания, култури, образование и религии отричащи или неприемащи даден вид сексуално поведение, което противоречи на сексуалната етика и морал.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

1 Коментар за "Американските възгледи за сексуалната моралност – по-либерални от всякога"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Защо тийнейджърите в Холандия имат много по-добро сексуално здраве в сравнение с връстниците си в Щатите

Последни проучвания в “Амстердамския Институт по Сексуално Здраве“ посочва драматични различия в сексуалното поведение и информираност между тийнейджърите в двете...

Затвори