Защо тийнейджърите в Холандия имат много по-добро сексуално здраве в сравнение с връстниците си в Щатите

Тази публикация има 0 коментара

Последни проучвания в “Амстердамския Институт по Сексуално Здраве“ посочва драматични различия в сексуалното поведение и информираност между тийнейджърите в двете държави. Като отправна точка се подчертават културните различия на подрастващите в Нидерландия и Съединените щати. Като статистика се посочва, че холандците имат много по-ниски нива на нежелана бременност и венерически заболявания.

За сравнение, процента на нежелана бременност в САЩ е четири пъти по-висок в сравнение с момичетата от Холандски произход на същата възраст, а абортите са близо два пъти по-малко. Въпреки, че не е признато като официална статистика, младежите в Холандия имат много по-ниски нива на полово предавани болести. Тук възниква въпроса каква е причината тийнейджърите в Холандия да имат това преимущество?

В една статия се споменава, че става въпрос за разлика в целия културен възглед относно секса в европейската държава. На първо място се оказва, че холандците са наложили в образователната си система на всяко едно ниво, цялостно сексуално образование подходящо за всяка една възраст като информация и материя. Като част от образованието си, учениците получават точна медицинска осведоменост за всичко свързано със секса.

За разлика трябва да се подчертае, че в Съединените щати на много места тази тема не се засяга от образователната система поради една или друга причина. Тук дори няма да намесваме религията, която понякога дори отрича секса и всички теми свързани с него. Освен това съществуват случаи, в които медицинската информация не е съвсем точна и може да доведе до погрешни разбирания и заключения. Дори има щати, които налагат пълни ограничения върху сексуалното възпитание като категорично го заклеймяват и то не подлежи на дискусии. Крайния резултат е необразованост и не познаване на материята свързана със секса, нежеланата бременност и полово предаваните инфекции.

Разликата в сексуалното образование е само част от това уравнение. Трябва да се подчертае, че секса в холандската култура се приема като нормален и естествен компонент на подрастващото поколение и спътник в развитието на тийнейджърите. Родителите и здравните служители имат отговорността да говорят открито по различни теми свързани със секса, а и самите подрастващи имат пълен и лесен достъп до информация, която ги интересува. Според последни данни, става известно, че Холандия се нарежда на едно от първите места сред държавите използваща презервативи и методи за контрацепция.

Това което може да се направи като заключение е, че в Съединените щати темата за секса в тийнейджърска възраст в крайна сметка остава табу за повечето младежи. Промяната на подхода към образованието и откритите разговори са едно от нещата, които трябва да бъдат променени. Основната гледна точка, е че секса в тази възраст не може да бъде част от нормалното развитие на подрастващия индивид. Това от своя страна изисква цялостна промяна в климата на общуване и комуникация, както в семейството, така и сред самите тийнейджъри.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Повече в Любопитно
Пристрастяване към секса

До колко това е възможно, какви са симптомите, признаците и методите за справяне с проблема? Пристрастяването към секса може да...

Затвори