Пристрастяване към секса

Тази публикация има един коментар

До колко това е възможно, какви са симптомите, признаците и методите за справяне с проблема?

Пристрастяването към секса може да се появи под редица различни форми, от обсебващо фантазиране до натрапчива сексуална активност. Много хора са чували за него, но малко са наясно, че това може да бъде истинско психично разтройство, което да доведе до емоционална разруха или деструктивно влияние над личността.

Докато повечето не биха се съгласили, че става въпрос за психично заболяване, други го квалифицират като мания, която е в състояние да управлява живота на един човек.
То се характеризира като хиперсексуалност и в повечето случаи е извън контрола на страдащия. По зависимост този вид заболяване може да се нареди до тази към алкохола, хазарта или някои видове наркотици.
Сравнението с наркотиците в случая е напълно допустимо поради същите хормони, отделящи се в организма по време на секс или мисълта за неговото осъществяване.

Какво представлява сексуалната зависимост?
Центровете за взаимопомощ я определят като зависимост, която е извън контрола на дадения индивид. Тя може да бъде изразена в прекаленото гледане на порно филми, честа мастурбация, непрекъсната необходимост от полов контакт и прекомерни сексуални фантазии. Хора страдащи от хиперсексуална активност могат да попаднат в така наречената категория на “сексуална анорексия“. В областта на секса и анорексията има подобна дефиниция, като второто е натрапчиво избягване на храна. При сексуалната анорексия това е избягването на сексуални контакти, които се приемат като емоционален вид захранване на организма. В този случай не е необходимо да правите секс, за да страдате от това заболяване. Достатъчно е да имате нездравословна физическа и емоционална връзка, която пречи на социалния ви живот.

Какви са признаците?
Пристрастяването към секса обикновено не може да се характеризира еднозначно за всеки. То се определя от сексуалния опит, активност и зависимости, които са напълно субективни и различни при всеки.
Това прави диагностицирането и дефинирането на самото заболяване изключително трудно. Основните признаци обикновено се свързват с избягване на семейни и социални отговорности, изолация и промяна в настроението. Има и изключения на хора, външно непоказващи нито един от изброените симптоми.

Какво е лечението?
Всеки, който мисли, че при него е на лице подобна аномалия, е необходимо на първо място да се консултира с личния си лекар. Съществуват различни групи, които биха могли да бъдат от помощ и да дадат адекватна оценка на поведението на конкретния човек и доколко неговата зависимост е задълбочена. Споделянето в този тип затворени групи обикновено дава отговор на въпросите засягащи конкретния индивид, давайки му насоки за справянето с пристрастеността. За съжаление много хора търсят помощ, когато нещата вече са излезли извън контрол и през цялото време са смятали своето поведение за нормално и приемливо. Определени терапии могат бъдат полезни и да помогнат за управление на моделите поведение.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

1 Коментар за "Пристрастяване към секса"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
ирена
Гост
ирена
1 година 8 месеца преди

Мисля, че не страдам от сексуална хиперактивност, а от нормална липса на секс и оттам многото здравословни проблеми.

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Секс с майка и дъщеря и още.. 10-те мъжки секс фантазии

Известно е, че мъжките и женските сексуални фантазии се различават. Мъжете обикновено фантазират за секс с множество партньори, теми на...

Затвори