Успешните методи за контрацепция. До колко са надеждни и безопасни?

Тази публикация има 0 коментара

Нови проучвания показват, че все повече двойки използват метода на прекъснатия полов акт като средство против забременяване. Въпреки това учените твърдят, че това е един от най-неефективните начини да се предпазите от нежелана бременност. В изследването се споменава, че 27% от жените забременяват практикувайки този вид предпазна мярка.
Д-р Каръл Купър го определя като възможно най-неефективния метод, ако изобщо може да се смята за такъв.

Също така в доклада е записано, че 65% от омъжените двойки използват някакъв вид контрацептивни методи, а останалите 35% оставят нещата на произвола. Проучването засяга повече от 50 държави, включително и такива от третия свят.

Всички знаят как се използват презервативите и че не винаги са надежден метод. При наличието на толкова много алтернативи, учените се опитват да направят анализ на различните методи за предпазване от бременност като сравняват плюсовете и минусите. Ето и кратко описание на основните предпазни средства:

Таблетки за контрацепция
Това са хапчета съдържащи двата хормона прогестерон и естроген, които предотвратяват овулацията и не позволяват на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Те трябва да се приемат всеки ден с изключение на времето, през което жената е в цикъл. Това е един от най-надеждните методи. Проблема идва единствено от там, че е възможен пропуск по време на приема и от там да се стигне до нежелана бременност. Друг недостатък, е че трябва задължително да се прекрати тютюнопушенето, което се оказва сериозен проблем сред пушачите.

Импланти
Имплантите представляват малки пластинки, които се поставят подкожно в горната част на ръката. Те отделят хормона прогестерон и обикновено са ефективни три години. Това е много ефикасен метод, който не ви обвързва с ежедневното приемане на таблетки. Недостатъка, е че може да предизвика нередовен цикъл и да отнеме известно време за възстановяване на организма след тяхното отстраняване.

Контрацепция чрез инжектиране на прогестерон
Това също е използван метод, който има трайност до три месеца. Недостатъка е, че може да предизвика чувствителност в областта на гърдите, нередовен цикъл и промени в настроението. Лошото в случая, е че ако това не ви допада, няма как да неутрализирате препарата в тялото си и трябва да изчакате ефекта му да отмине.

Спирала
Спиралата представлява Т образно устройство, което се имплантира от гинеколог. Те обикновено са два вида. В първия случай отделя прогестерон, а във втория е нехормонална версия като самия уред е изработен от медицинска мед. В зависимост от марката и качеството ефекта може да трае от три до пет години. Негативите при поставянето на спирала идват от там, че тялото не винаги може да се приспособи към тях. Получават се тазови инфекции и обилни цикли, които са по-продължителни от обикновено. В нередки случаи жените изпитват неприятна болка по време на полов акт и се налага тяхното отстраняване.

Спешни контрацептивни методи
Обикновено този вид контрацепция се използва от двойки, които са имали инцидентно освобождаване на семенна течност поради скъсан презерватив или преждевременна еякулация. Те съдържат левоноргестрел и могат да се приемат до три дни след секс, докато хапчета с улипристалов ацетат – могат да се приемат до пет дни след половия акт. Обикновено неуспеха след прием е около 1,5%. Двойките, които имат редовен полов живот не ги използват поради част от страничните ефекти и различните рискове, които те крият.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Повече в Полезно
Сексът може да предизвика депресия и негативни емоции

Сексът не ни прави по-щастливи - вместо това може да предизвика депресии, нещастие и негативни емоции. Според съвсем ново проучване...

Затвори