Забавена еякулация – симптоми, причини, усложнения и профилактика

Тази публикация има 6 коментара

Какво е забавена еякулация?
Среща се също като нарушена еякулация или мъжка аноргазмия. При нея, мъжете не са в състояние да изпитат оргазъм и съответно да освободят семенна течност. Тя може да е инцидентна, да се наблюдава периодично или да бъде перманентно състояние. Въпреки, че не води след себе си медицински усложнения, може да бъде причина за изпитване на силен стрес, сексуална неудовлетвореност и проблем в личните взаимоотношения.

Какви са симптомите на забавената еякулация?
Забавена еякулация е определение, което може да се даде за мъже, нуждаещи се от тридесет или повече минути, преди да получат оргазъм при мастурбация или полов акт. Не рядко се срещат и такива, които могат да достигнат до еякулация единствено чрез мануална или орална стимулация. Обикновено това е проблем, наблюдаващ се при мъже в средна и над средната възраст. Някои от тях не могат да достигнат до оргазъм изобщо, докато други успяват само с определени партньори или при определени ситуации. Това е по-познато като “ситуационно забавена еякулация“.

Какво причинява забавената еякулация?
Има най-различни причини, които да доведат до забавената еякулация. Основно се свързва с психологичин проблеми, хронични заболявания, както и като страничен ефект от някои лекарства.
Психологическите причини възникват в резултат от преживяна емоционална травма в сексуален аспект. Също да имат връзка с културни убеждения или табута. Тревожността, депресията и напрежението са основни фактори за потискане на сексуалното желание и възпрепятстване на еякулацията. Често се случва мъжът да е в състояние да свърши по време на мастурбация, но не и с жената до него.
Някои лекарствени препарати, могат да повлияят на чувствителността на пениса и да предизвикат забавена еякулация.
Най-често срещани са:

 • антидепресанти, като флуоксетин (Prozac)
 • антипсихотични средства, като тиоридазин (Mellaril)
 • лекарства за високо кръвно налягане
 • алкохол

Някои операции или различни травми също предизвикат забавена еякулация, като най-често срещани са:

 • увреждане на нервите в гръбначния стълб или таза
 • операция на простатата с последвало засягане на нервите
 • сърдечно заболяване, засягащо кръвното налягане на тазовата област
 • инфекции на пикочните пътища
 • невропатия (увреждане на нервите) или инсулт
 • заболяване на щитовидната жлеза
 • ниски нива на тестостерон
 • вродени дефекти, влошаващи процеса на еякулация

Какви усложнения може да предизвика забавената еякулация?
Забавената еякулация, най-често се отразява върху самочувствието на мъжа и неговата увереност. Проучване на университета в Бостън, съобщава, че тя може да предизвика чувство на неадекватност, недооцененост и натрупване на негативизъм. Тези състояния на свой ред могат да бъдат причина за избягване на интимност.
Други усложнения включват поява на стрес, намаляване на сексуалното удоволствие и липса на сексуално желание (ниско либидо). Това може да доведе до обтягане на взаимоотношенията между двойките. Ако в случая не бъдат предприети мерки, тези връзки рискуват да бъдат обречени на провал.

Методи за справяне със забавената еякулация
Терапията се определя спрямо причината. На първо място трябва да се установи дали е на психична или физическа основа. Задължително се прави консултация с уролог, за да се потвърди, че не е на лице структурен дефект, който може да бъде както придобит, така и вроден. Назначават се различни курсове на лечение с медикаменти спрямо степента на усложнение при всеки един пациент. При липса на физически проблем консултацията с психолог може да бъде отлична алтернатива. Често се установява какъв е профила на заболяването и се предписва съответната терапия. Разговорите между партньорите в тези случаи са абсолютно задължителни. В случай, че причината е конкретен медикамент, се търси негов заместител, като с времето проблема отшумява.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

6 Коментара за "Забавена еякулация – симптоми, причини, усложнения и профилактика"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
Благой Симеонов
Гост
Благой Симеонов
3 години 10 месеца преди
Когато за първи път правих секс си помислих, че не мога да свършвам. Правих секс в продължение на няколко часа без да свърша. Накрая успях и то доста бързо след като сменихме поредната поза с кучешката.(Искам да отбележа, че изпълнявахме каубойска, каубойска на обратно, мисионерската, аз изправен тя на масата по гръб, тя лежи по гръб с качени на раменете ми крака. Направихме го още три пъти през нощта и свършвах единствено по време на кучешката поза. Това момиче ми е първото и съм го правил с нея още няколко пъти, като резултатът бе същия. Въпросите са ми няколко. На… Прочети още »
Scarface
Потребител
Scarface
3 години 10 месеца преди

Мастурбираш ли често? Честата мастурбация понякога е причина за трудното свършване.

Благой Симеонов
Гост
Благой Симеонов
3 години 10 месеца преди

Правя го веднъж седмично. Не мисля, че е често.

Chervenaroza
Потребител
Chervenaroza
3 години 10 месеца преди

Кучешката е една от позите даваща най-добро усещане и възможност за дълбоко проникване особено за представителите на силния пол с по-скромно мъжко достойнство. Така че, ако си с по-малък пенис или партньорката ти е с широка вагина, в това може да се крие и причината за твоя проблем.

Благой Симеонов
Гост
Благой Симеонов
3 години 10 месеца преди

Трудно ми е да преценя дали има голяма разлика в усещането при различните пози.

ManwhithNoname
Потребител
ManwhithNoname
3 години 10 месеца преди

Нормално – нямаш опит 😉 Опитайте с орален секс.

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
5 най-често срещани причини за импотентност при мъжете

Еректилната дисфункция е един от най-големите кошмари за мъжете, а понякога и за жените. Истината е там, че колкото повече...

Затвори