Превенция за рак на тестисите

Тази публикация има 0 коментара

Това е тема, която в последно време вълнува все повече мъже. Превенцията за рак на тестисите набира огромна популярност заради шампиона по колоездене Ланс Армстронг, който поде тази кампания. Последни проучвания сочат, че от тестикуларен рак заболяват все повече мъже в млада възраст. Според Американската Онкологична Организация рисковата възраст е между 20 и 54 години.

Много от засегнатите мъже дори не подозират за това заболяване
Много мъже с рак на тестисите дори не знаят, че са болни. В действителност всеки един орган от човешкото тяло може да се разболее от рак и въпреки това да не се наблюдават симптоми. Обикновено лекарите препоръчват да се правят контролни прегледи веднъж годишно. Обикновено изискват определена апаратура, но в повечето случаи се прави само повърхностен преглед и се търсят изменения като бучки или оттоци. Ако имате тумор в един от тестисите, обикновено ще бъде съпроводен с усещане за тежест и болка. Това се открива с ултразвук. Необходимо е пациента да бъде насочен към уролог за правилно диагностициране и предприемане на необходимите мерки.

Лечение
В повечето случаи, за да се предотвратят усложнения се прибягва до отстраняване на болния тестис. Ако имате роднина с това заболяване, шанса за наследствена обремененост е с около 10% по-висок. Интересен е факта, че заболяването се среща повече при бялата раса в сравнение с цветнокожи мъже. Ако ракът е в ранен стадий се препоръчва кратък курс на химиотерапия или радиотерапия. Често се взема биопсия за категорично поставяне на диагноза. Правят се допълнителни изследвания на лимфните възли, бъбреците и корема, както и изследвания на черния дроб. Не е задължително ракът на тестисите да доведе до безплодие. В повечето случаи, ако е диагностициран на време, пациента бива напълно излекуван. При установено заболяване, пациентът може да остави семенна течност в банка, в случай, че иска да създаде потомство.

Превенция
Поради факта, че заболяването засяга мъже в активна възраст, които са социално ангажирани и имат значение за обществото, тази потенциална заплаха трябва да бъде приета с повишено внимание. Благоприятния изход от лечението се крие в добрата превенция, а тя включва основно самонаблюдение. Всеки мъж трябва сам да умее да разпознава симптомите и при първи съмнения да си направи консултация със специалист. Това значително ще увеличи шанса за успешен изход от лечението.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Защо не трябва да се стискате когато ви се ходи до тоалетна

Всеки знае какво е да отидеш за първи път до тоалетната по време на запой с бира. Това обикновено се...

Затвори