Симптоми за полово предавани болести, на които трябва да обърнем внимание

Тази публикация има 0 коментара

Полово предаваните болести или ППБ предизвикват различни по вид проблеми, които в някои случаи могат да останат незабелязани или трудни за диагностициране. За щастие голяма част от тях имат общи симптоми и ако забележите тези описани в редовете по-долу, то е веднага трябва да посетите личния си лекар.

След колко време се проявяват първите симптоми?
Първото нещо, което трябва да знаете за ППБ е, че проявата на първите симптоми обикновено отнема повече време в сравнение с други заболявания. При някои инкубационния период може да трае от няколко седмици до няколко години за разлика от други обикновени заболявания, чиито симптоми се проявяват след един или два дни.
Все пак имайте предвид, че симптомите не винаги са гаранция, че сте се заразили с полово предавана болест и най-надеждният начин остава посещението при специалист.

Както казахме, инкубационният период варира в зависимост от вида заболяване, ще се опитаме да разгледаме някои от най-често срещаните ППБ и времето което е необходимо да се проявят първите симптоми.

Гонорея – Това заболяване понякога е асимптоматично – тоест протича без видими симптоми. Все пак могат да се наблюдават промени в здравословното състояние от два дни до един месец.
Сифилис – Обикновено инкубационният период варира в рамките от 10 до 90 дни.
Генитални брадавици – Повечето пациенти изложени на това заболяване, проявяват първите симптоми около три месеца след като са имали полов контакт със заразен партньор.
ХИВ – Обикновено заболяването остава без симптоми в продължение на години. Въпреки това, голяма част от заразените развиват симптоми наподобяващи грипни състояния в рамките на първите две или три седмици след заразяването. За това е жизнено важно да си правите чести изследвания ако смятате че сте били изложени на риск от заразяване.
Хепатит B – Неговите признаци обикновено се проявяват до шест седмици след заразяването. Въпреки това то може да бъде предотвратено чрез предварително ваксиниране.
Хламидия – Повечето пациенти не наблюдават никакви симптоми. Въпреки това най-често са необходими до три седмици болестта да се прояви.

Не забравяйте, че винаги когато сте били с нов партньор, който не познавате, вие потенциално се излагате на риск от заразяване. За лично успокоение винаги можете да си направите бързи тестове в най-близката клинична лаборатория преди да възникнат усложнения и да се наложи болничен престой.

Най-честите симптоми при Полово Предаваните Болести

Обикновено варират и се проявяват по различен начин но нека разгледаме най-общите от тях. Те обикновено се проявяват в определени области на тялото и включват:

При мъжките полови органи:
Видими паразити – Най-често срещани са полови въшки (срамни въшки)
Брадавици – Най-типични са гениталните брадавици
Болезнено уриниране – Това обикновено е свързано с няколко болести като хламидия, гонорея, генитален херпес, венерична язва и микоплазма.
Язви и рани – това са заболявания като херпес, твърд шанкър и сифилис.
Запушена уретра – Обикновено се среща при хламидия. Ако забележите оттокв областта на уретрата потърсете съвет от специалист.

При женските полови органи:
Вагинално течение – често се наблюдава при гонорея, хламидия, бактериална вагиноза и трихомоназа.
Сърбеж – наблюдава се при повечето ППБ включително хламидия, гъбички, срамни въшки и херпес.
Болезнено уриниране – Можете да почувствате болезнено уриниране при наличието на бактериална вагиноза, хламидия, херпес, мек шанкър или трихомоназа.
Болезнен полов акт – жените могат да усетят дискомфорт и болка по време на полов акт ако са заразени от мек шанкър, хламидия, херпес трихомоназа или вагинална микоплазма.
Остра миризма – наличието на неприятна и остра миризма от вагината, може да се дължи на бактериална вагиноза или трихомоназа.

Уста и гърло:
Бучки, рани или язви – те могат да се забележат както в устата така и в гърлото. Обикновено са общи симптоми за херпес, мек шанкър и сифилис.
Болка – тя се проявява основно при гонорея.
Оток – лимфните ви възли могат да се подуят ако сте болни от мек шанкър или херпес.

Анус:
Болка – това често се наблюдава при изхождане ако страдате от гонорея или хламидия.
Кървене – ректалното кървене може да бъде свързано с почти всички полово предавани болести.
Болка в червата – това са един от симптомите на гонорея.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Заболявания
“Синдром на Неспокойните Гениталии“ – медицинско разстройство при мъжете

Обикновено физическата възбуда и сексуалните мисли вървят ръка за ръка. Рядко получавате спонтанна ерекция без да имате конкретен сексуален стимул....

Затвори