Ето какво се случва с вашето тяло ако спрете интензивните тренировки

Тази публикация има 0 коментара

Случвало ли ви се е точно когато постигнете някакъв резултат във фитнеса, поради някаква причина да се наложи да прекратите тренировките? Забелязали ли сте какви са ефектите върху тялото и организма ви? Последиците могат да бъдат много по-тежки, отколкото предполагате. За щастие това състояние е напълно обратимо, стига да имате възможност да се върнете в залата.

Ето какво се случва когато спрете внезапно интензивните си тренировки:

1. Кръвното ви налягане се колебае

Този ефект е почти мигновен. Вашето кръвно налягане се повишава по време на упражнения в дните на интензивни тренировки. При спиране, кръвоносните съдове се опитват да се адаптират към новото състояние, което води до колебания в кръвното налягане. В рамките на две седмици можете да изпитвате замаяност през определени части от деня, а в някои случаи се наблюдава гадене и дезориентация.
Възстановяване: Върнете се във фитнеса, но като за начало не бързайте с тежките тренировки. Дайте време на тялото ви да се адаптира отново към натоварването. Можете да очаквате пълно възстановяване от три седмици до два месеца.

2. Кръвната ви захар се повишава

Обикновено кръвната захар се покачва след прием на храна а след като мускулите започнат да се хранят, тя постепенно спада. След пет дневна почивка обаче нивата на кръвна захар остават високи, защото няма какво да я изгори.
Ако продължите със заседналия си начин на живот, глюкозата може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Възстановяване: Една седмица на редовни упражнения ще коригират нивата на кръвната ви захар и ще се предпазите от заболяване като диабет тип 2.

3. Задъхвате се по-бързо
Задъхвате се само след изкачването на няколко стълби? Ако прекратите изведнъж интензивните тренировки, само за две седмици ще излезете от форма и ако се опитате да извършите някакво физическо натоварване, ще осъзнаете, че ще ви отнеме повече усилия. Това се определя от постъпващия кислород в мускулите, който пък се зависи от обема на белия дроб.
Една от причините. Губите митохондрии, които преобразуват постъпилия в мускулите кислород в чиста енергия. В действителност за две седмици почивка, можете да намалите силата си с почти 30%.
Възстановяване: Обикновено за пълно възстановяване се приема една формула. Ако сте почивали две седмици, ще ви бъдат необходими четири да се върнете към първоначалната си форма.

4. Загуба на мускулна маса
За съжаление силата и издръжливостта рязко спадат след като сте спрели с тренировките. В зависимост от постигнатите резултати преди това, процесът понякога може да се забави. Резултати от изследвания сочат, че загубата на мускулна маса започва средно две седмици след прекратяването на тренировките. Ако продължите с почивката, понякога процесът на възстановяване може да отнеме наистина много време.

Възстановяване: За съжаление ще ви отнеме повече време да възстановите мускулната маса в сравнение с времето за което сте я изгубили. Що се отнася до издръжливостта, това в нередки случаи отнема около 8 седмици.

5. Бирено коремче
В рамките на няколко седмици, мускулите губят способността си да изгарят мазнините и метаболизма се забавя. Колкото по-дълга е почивката, толкова повече мазнини ще качвате. За съжаление мъжете имат генетичната заложба да ги трупат в горната част от тялото, което включва задните части, кръста и торса. Ако сте решили да се откажете от спорта, трябва да знаете, че много скоро ще заприличате на онези чичковци с мазни коремчета, но които доскоро сте се присмивали.

Възстановяването: Тук вече нещата са доста по-сложни. Ако веднъж сте допуснали да натрупате мазнини в областта на торса и корема, ще ви е необходимо не само редовно посещение във фитнеса, но и една подходяща диета.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
3 начина да изградите мускулна маса сами

Не винаги е задължително по време на тренировка при вас да има помощник или инструктор, който винаги да ви помага....

Затвори