Могат ли препаратите за изграждане на мускулна маса да предизвикат рак на тестисите?

Тази публикация има 0 коментара

Ако използвате различни препарати за да повишите мускулната си маса, може да се окаже, че това няма да е единственият резултат. Изследователи от Йейлския университет посочват в свой доклад, че медикаментите използвани за покачване на мускулна маса носят със себе си повишен риск от рак на тестисите.
Мъже използващи креатин, протеин на прах, андростендион и различни видове стероиди повишават вероятността да се разделят със своите тестиси със 65%. Сред 356 изследвани мъже страдащи от това заболяване, 19 на 100 казват, че са били активни спортисти, приемащи поне три пъти седмично различни анаболни препарати. След по-задълбочено проучване се стига до извода, че е малко вероятно този вид рак да бъде причинен по случайност и се прави връзка между приема на тези суплементи и заболяването.
Нещо по-притеснително. Рискът се повишава значително ако трениращите мъже са под 25 години и вземат различни препарати повече от три години. Изследователите не са съвсем категорични, но основните данни сочат, че става въпрос за прием на забранени стероиди и хормони на растежа, които с времето имат катастрофален ефект върху организма.

До колко са верни тези данни?

Проблемът се крие в това, че не е възможно да се изследват индивидуално всички спортни храни на пазара. Американската агенция по храните забранява официално приема на андростендион, който е обявен за стероиден прекурсор и повишава в пъти допустимите норми на тестостерон в организма.
В различни проучвания на мъже страдащи от рак на тестисите се споменава и за различни видове травми в слабините получени при различни обстоятелства. Изследванията доказват, че ако те са били подложени на ултразвук, е било много по-вероятно заболяването да бъде предотвратено. Като прибавим към това и големите количества тестостерон, който в прекомерни дози води до свиване на тестисите, имаме абсолютната предпоставка за развиването на това онкологично заболяване.

Трябва ли да прекратя приема на добавки

В крайна сметка тези данни не са категорични и не може да се направи пряка връзка между техният прием и заболяването от рак на тестисите. Това, което зависи от вас е да внимавате какво приемате и най-вече да не използвате забранени стероиди. Това означава, че трябва да се избягват така наречените дилъри на стероиди, които могат да ви намерят всичко само ако разполагате с определената сума. Не забравяйте, че недостатъчната информираност за страничните ефекти от стероидните и анаболните медикаменти, може да ви донесе неприятности, за които дори и не сте подозирали.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Задай въпрос или напиши коментар (само на кирилица):

Всички въпроси и коментари преминават преглед. Не се публикуват такива, които нямат връзка с темата или се дублират.

Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Ето кога хапчетата за ерекция нямат ефект

Ако страдате от еректилна дисфункция и приемате хапчета, от които няма ефект, това все още не означава, че имате повод...

Затвори