Ползите от приема на L-карнитин

Тази публикация има 0 коментара

l-carnitin

L-карнитинът се синтезира в тялото от аминокиселините лизин и метионин. Без значение дали сте активен спортист, стремящ се към покачване на мускулна маса или просто целите да свалите малко мазнини, шансовете ви за добри резултати ще се повишат ако го приемате като хранителна добавка. Проучванията за ефекта му върху човешкия организъм започват през 1937 година. Нека разгледаме някои от ефектите, които биха настъпили ако приемате L-карнитин като суплемент към вашата диета.

1. Загуба на мазнини

Ако желаете да намалите мазнините във вашето тяло, това е аминокиселината, от която се нуждаете. Л-карнитинът превръща дълговерижните мастни киселини, като триглицеридите в митохондри, след което могат да бъдат окислени и превърнати в чиста енергия. Също така спомага за намаляване на умората и притъпяване на глада. Следователно, Л-карнитинът би бил много подходяща хранителна добавка към вашата диета. Неговият прием не само ще ви помогне да се предпазите от излишното натрупване на мазнини, но и ще увеличи аеробния капацитет, което ще доведе до изгарянето на повече калории.

2. Мускулна маса

L-карнитинът дава допълнителна сила, с която ще можете да натоварите вашите мускули по време на тренировка. Всеки знае, че с колкото по-големи тежести се тренира, толкова по-добри резултати ще се постигнат.

3. Костна маса

Стареенето на организма е свързано и със загуба на костна плътност и маса, особено при жените след менопауза. Това увеличава риска от фрактури, остеопороза, поява на артрит и други заболявания свързани с костната ни система. За щастие включването на L-карнитина в диетата ни може да подобри плътността на костите на микро ниво, което превантивно би ни предпазило от тези неприятни заболявания.

4. Сърдечни заболявания

Съществуват клинични тестове, които доказват, че L-карнитина може да се използва като конвенционално лечение на ангина, като намалява необходимостта от прием на лекарства. Други проучвания сочат, че неговият прием след сърдечен удар предпазва от повторен. Той успешно се използва като профилактика на хора със сърдечно съдови заболявания.

5. Ползи за бъбреците

При здравите хора, бъбреците произвеждат карнитин по естествен начин. За съжаление тази функция намалява ако страдате от бъбречна недостатъчност или друго бъбречно заболяване. L-карнитинът в този случай компенсира неговия недостиг, като подпомага бъбречната функция.

6. Стерилитет при мъжете

За мъже, които се опитват да имат деца, но броя на спераматозоидите им е твърде малък, или тяхната жизненост е прекалено ниска, карнетинът би помогнал за подобряване качеството на спермата.

7. Кърмачки

Някои майки избират да кърмят своите деца поради факта, че по този начин губят калории и намаляват своето тегло. Страничният ефект от това е, че по този начин те губят карнитин. Допълнителният прием ще възстанови баланса му в тялото, като ще предпази и бебето от загуба на тегло.

8. Диабет от тип II

Хората страдащи от диебет втори тип, могат да използват карнитин като хранителна добавка. Той спомага за оксидацията на глюкоза в организма, като подпомага и за нейното съхраняване.

9. Имунна система

L-карнитин служи като антиоксидант, който е мощно средство в борбата със свободните радикали. Той би бил от полза ако страдате от сезонни настинки, хреми и алергии причинени от външни фактори.

10. Мозъчна функция
L-карнитин в комбинация с гинко билоба спомага за оросяването на мозъка и запазване на мозъчната функция при хората в напреднала възраст.

11. Антидот при отравяне с валпроева киселина

Въпреки, че това няма нищо общо с бодибилдинга, съществуват множество случаи на отравяне с валпроева киселина.L-карнитинът е своеобразен антидот.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
метаболизъм митове
Най-честите митовe свързани с метаболизма

(Изпратено от: Metalteam ) Какво е метаболизъм? Метаболизмът е функция на тялото, която се отнася до изгарянето на калории и...

Затвори