Митове за анаболните стероидите

Тази публикация има един коментар

Митове за анаболните стероиди

Кой в определен момент от живота си не е искал да стане по-голям, по-бърз или по-силен? Алфа мъжкарите са навсякъде около нас. В телевизията, в рекламите, в списанията. Те непрекъснато показват съвършените си тела, а това е начин да постигнат по-високи върхове в кариерата си. Всеки един от нас желае да изглежда като тях и е търсил бързо решение за постигането на тази цел. Стероидите винаги са имали лоша репутация и за тях се говори като за нещо вредно и забранено. Дезинформацията обикновено плаши и кара хората да се въздържат от тяхната употреба. Наскоро Ланс Армстронг бе лишен от всички спечелени титли в Тур Дьо Франс, след като бе уличен в употребата на анаболи.

Стероидите намаляват издръжливостта
В действителност те значително увеличават издръжливостта, като спомагат производството на повече червени кръвни телца. Имат ролята да доставят кислород до тъканите и органите в тялото, което е от особена важност когато става въпрос за физическо натоварване. Най-простият кръвен тест показващ тяхното наличие, може да е критерий за употреба на стероиди. Факт е обаче, че спортистите трениращи на големи надморски височини в продължение на няколко седмици, могат да дадат същите резултати, без да са ги употребявали.

Жените могат да изглеждат като мъже
Да, жените също приемат анаболни стероиди, независимо дали са атлетки, културистки или обикновени спортуващи. Също както мъжете те могат да избират вида, който да употребяват. За съжаление те страдат повече от страничните ефекти като понижаване тембъра на гласа, уголемяване на клитора и окосмяване. Това разбира се се коригира от само себе си след като цикъла на прием приключи.

Дават незабавни резултати
В действителност, спортистите изпълняват за по-интензивни тренировки по време на стероидния цикъл. Той обаче трябва да е съчетан с подходящата диета, за да има максимален резултат. Факт е, че анаболните стероиди не са магически хапчета, които да оформят тялото ви изведнъж. Здравословният начин на живот, съчетан със здравословна диета, осем часов препоръчителен сън и интензивни тренировки, са от решаващо значение за крайния резултат.

Увреждат на черния дроб
Използващите ги ще побързат да ви кажат, че оралният прием е доста по-вреден пред инжектирането поради простата причина, че хапчетата преминават през храносмилателната система и натоварват черния дроб, като повишават нивата на токсичност. И все пак защо анаболните стероиди трябва да имат такава репутация? Може би “законните“ рецепти предлагат нещо по-различно или пък приема на дори малки количества алкохол не въздейства на черния дроб? Това заклеймяване съществува не само извън спортните среди, но и там където се употребяват. Именно то поставят въпроса за ограниченията в приема на различните стероиди, за разлика от алкохолът, който е на свободна продажба в неограничени количества.

Смаляване на пениса
Няма доказателства, че приемът на стероиди може да накара пениса ви да се свие, но може да се отрази на тестисите ви. Това често срещано явление сред хората приемащи анаболи е обратимо. С други думи, веднага след като сте приключили с цикъла, нещата ще се върнат в първоначалното си състояние. Съветът към мъжете, които са на стероидни програми и не желаят партньорките им да разберат за това е да избягват визуалния контакт на половинките им с техните тестиси. А освен това могат да включат в своите тренировъчни програми и упражнения за уголемяване на пениса.

Депресия
Медиите отново използват дезинформацията, за да спекулират с този мит. Както стана ясно по-горе, повишаването на нивата на тестостерон в тялото благоприятства за подобряване на енергичността, настроението и намаляване на стреса. А тези, които имат депресия по време на приема на анаболни стероиди, вероятно са страдали от нея и преди да започнат тяхната употреба.

Забавен растеж
Предполага се, че използването на анаболи по време на пубертета води до спиране на растежа. Изследвания сочат, че няма достатъчно данни за това твърдение. За пример може да се даде Арнолд Шварценегер, който в интервю споделя, че е използвал стероиди от най-ранна детска възраст и както се вижда съвсем не се е отразило отрицателно на неговия ръст. Това разбира се не може да се приеме като сто процентово доказателство, но при липсата на достатъчно научни данни, сме по-склонни да приемем твърдението за мит.

Повишен риск от рак на простатата
Изследвания показват, че мъже с по-високи нива на тестостерон са толкова засегнати от това заболяване, колкото и тези с ниски нива. Ракът на простатата се приема по-скоро като генетично предразположение. Тези твърдения са на базата на изследвания на плъхове, а не върху хора, така че от тази гледна точка резултатите могат да бъдат достатъчно неточни, за да се превърнат отново в мит.

Стероидите причиняват оплешивяване
Оплешивяването при мъжете е генетично заложено. Повишаването на нивата на тестостерон чрез анаболни стероиди, няма да доведат до оплешивяване, въпреки че могат да ускорят този процес. Устройствата стимулиращи растежа на косата като Power Grow Laser Comb – виж тук са препоръчителна мярка, която може да се използва при всеки анаболен цикъл.

Повишена агресивност
Кофеинът и някои енергийни напитки също могат да бъдат причина за повишаване на агресивността, но трябва ли всички изблици на гняв да бъдат свързвани с анаболите? Има данни, че всъщност естрогенът е виновен за повишаване на степента на агресия. Тестостеронът кара мъжете да се чувстват по-енергични и мотивирани. Дезинформацията и изопачаването на истината превръщат това твърдение в мит. Контролираните изследвания до този момент не са дали подобен резултат. Анаболните стероиди имат своето място както в спорта, така и в развлеченията, но трябва да знаете, че като всеки друг медикамент, неправилната употреба, може да има своите нежелани странични ефекти. Така че следващия път когато посегнете към опаковката със стероиди, имайте едно на ум.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

1 Коментар за "Митове за анаболните стероидите"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
Здравко
Гост
4 години 6 месеца преди

Аз лично никога не бих използвал каквито и да е стероиди… колкото и да се опровергават „митове“. 🙂

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Влияе ли честият секс върху мускулната маса
Влияе ли честият секс върху мускулната маса

Дали сексуалният живот има влияние върху изграждането на мускулна маса? Вероятно това е въпрос, който много бодибилдъри са си задавали....

Затвори