Играят ли феромоните роля в сексуалния ни живот?

Тази публикация има 8 коментара

Метафорично казано, любовта се носи във въздуха на Свети Валентин. Учените отдавна обсъждат въпроса дали тя наистина не се намира там под формата на химикали наречени от тях феромони. Живите организми изпращат тези химични сигнали, за да привлекат потенциален партньор. Доколкото можем да се доверим на рекламите за феромони, следва, че хората също обменят скрита сексуална информация по този начин.

Все пак десетилетия на научни изследвания не дават съвсем категорична информация. Вместо да се спори дали феромонните съединения излъчвани от човешкото тяло могат да ни уцелят като стрелата на Купидон, трябва да вземем предвид факта, че колкото и странно да звучи привличането между мъжа и жената може да се осъществи, чрез обмен на различните миризми, които отделят нашите тела. Те имат особено важна роля на подсъзнателно ниво, колкото и понякога не романтично да звучи това. Според доктор Бетина Паус психолог в университета в Дюселдорф, учените са установили през последните 15 години, че ароматите играят изключително важна роля в комуникацията между хората.

Разбор на феромоните
Всички животни, растения, дори и бактериите произвеждат феромони. Точно тези коктейли от ароматни съединения създават условия за не вербална комуникация между членовете на един и същи вид. Феромонните съобщения могат да варират от миризми, имащи за цел да определят територия и да привлекат женска, до намирането на химическите пътеки водещи до различни хранителни източници при насекомите.

Терминът феромон за първи път се употребява през 1959 като мощен афродизиак отделян от женските копринени пеперуди, които могат да се усетят от километри разстояние. Мъжките екземпляри са изключително чувствителни и по този начин намират своята партньорка.

При хората нещата стоят по малко по-различен начин може би заради по-слабо развитото обоняние, но нещата все още са в научен стадий. Първите стъпки към фокусирането за извличането на човешки феромони е съсредоточено в потните жлези на човешките подмишници.

Някои от първите доказателства идват от доклади сочещи, че жените, които живеят в непосредствена близост една до друга като например в учебни общежития, съвсем скоро изравняват времето на своите менструални цикли. Други изследвания показват, че пот от подмишницата на мъж може да промени времето на месечния цикъл при жената. Предполага се, че това е свързано с възпроизводството при хората.

Други резултати сочат, че феромоните са в състояние да променят поведението и настроението при хората. Миризмата от гърдите на кърмещи жени могат да направят такива, които нямат деца, доста шумни и похотливи в мъжка компания. Това също се смята, че е свързано с подсъзнателното желание за забременяване. Този химичен медиатор все още е в процес на проучване и за сега остава непотвърден.

Все повече изследвания обаче сочат, че мъжкият феромон андростадиенон произвеждан от мъжкия хормон тестостерон, може да има възбуждащ ефект върху женското поведение. Различни проучвания са на път да докажат, че женските феромони влияят активно на настроението и сексуалната активност при мъжа.

Носът никога не лъже
Въпреки, че като най-обща представа принципът на разпръскване на феромоните при хората остава неясен, учените отдавна смятат, че органът в носа наречен вомероназален орган е отговорен за тяхното откриване. Проблемът с тази теория се появява във факта, че човешкия нос е сравнително по-малко чувствителен от този на животните и това прави откриването на феромони във въздуха по-малко вероятно. Опити доказват, че прасета, които току що са отбили своите малки, подушвайки слюнка на самец, веднага заемат поза за чифтосване. Според различни изследователи, при хората носът не може да се приема като основен орган за разпознаването на феромоните, но цялата обонятелна система се приема като своеобразен инструмент за тяхното възприятие.

В природата феромоните подтикват животните към сексуален импулс. Привличането на най-силните и здрави екземпляри дава гаранция за оцеляването само на най-силните и подходящи гени. При хората аналогично изследване доказва, че по-голямата част от жените предпочитат миризмата на мускус, която се отделя при мъжете с по-високи нива на тестостерон.
Очевидно е, че сложния набор от аромати трудно може да бъде анализиран и строго определен, но науката още не е затворила тази страница от проучвания. Истинският проблем според някои се крие в липсата на достатъчно знания и информация. На практика няма достатъчно литература в областта на биомедицината, която да подкрепи напълно теорията за феромона на привличане. Въпреки, че при много анкети, в които са взели участие мъже и жени от различни възрастови групи и раси, споделят, че се привличат от противоположния пол при усещането на различни аромати.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

8 Коментара за "Играят ли феромоните роля в сексуалния ни живот?"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
Svetlana89
Потребител
Svetlana89
4 години 4 месеца преди
Здравейте! Виждам се с един мъж от близо месец и половина. Той е изключително сладък, привлекателен и внимателен с мен. Въпреки това, когато преди няколко дни спахме за първи път, усетих, че не изпитвам особено удоволствие от това, което се случи. Не усетих онази искра по време на секса, която съм имала с някои от бившите си партньори. Като се замислих осъзнах, че просто не съм сексуално привлечена от него. Той наистина изглежда страхотно и е много очарователен, но по време на секс липсва онова, което те кара да паднат всички задръжки. Мислите ли, че сексуалното привличане е основно в… Прочети още »
monsterbu
Автор
4 години 4 месеца преди

Ами виж как си улучила точната тема под която да си зададеш въпроса а вероятно вече и да имаш отговор. Ако не те привлича сексуално между вас няма любовна химия. Вероятно той има слабо излъчване на сексуални феромони.

Leady Fire
Потребител
Leady Fire
4 години 4 месеца преди

Ако не ти е допаднал от първия път тоест липсва химията на любовта, любовни феромони и пр., прекрати връзката си с него докато е време. Лошият секс дори да се подобри, без сексуално привличане нещата могат само да се влошат!
Винаги ще усещаш празнота, когато го правите. Според мен не трябва да му даваш напразни надежди и най-важното е да не залъгваш себе си.

Chervenaroza
Потребител
Chervenaroza
4 години 4 месеца преди
Най-важното в една връзка е да се положат стабилни основи още в самото й начало. Ако сексът не те удовлетворява напълно, дори и да изпитваш оргазми, това винаги ще те яде отвътре! Просто го имай предвид. Можеш да му дадеш втори шанс, но първо се запитай какво точно искаш от секса. Опитай първо да разбереш дали новият приятел ти дава всичко, на което е способен както емоционално, така и физически. Много е важно да си пасвате чисто физически в леглото, предполагам се сещаш за какво говоря. Независимо от всичко, аз лично бих скъсала с него преди да се опита да… Прочети още »
Svetlana89
Потребител
Svetlana89
4 години 4 месеца преди

Не съм казала, че искам да бъда с някой на всяка цена. Въпросът е в това, че когато имам връзка искам да се чувствам удовлетворена напълно. Когато едното липсва намирам връзката за непълноценна.
Сексуалното привличане е на първо място, защото ако сексът не ти доставя пълно удоволствие нещата рано или късно ще се провалят.

Venera
Потребител
Venera
4 години 4 месеца преди

Предполагам, че искаш някой да ти разясни разликата между страст и любов. Двете значения понякога доста се разминават и не бива да се бъркат. Често хората правят секс само веднъж отдадени на моментната страст, но не винаги от това се получава връзка и понякога някой от двамата после се чувства наранен.
Просто бъдете наясно от какво се нуждаете и какво търсите във връзката. Късмет!

чефо
Гост
чефо
4 години 4 месеца преди

Искам да задам въпрос за феромоните и специално за тези спрейчета с феромони. Някой ползвал ли ги е и имат ли ефект? Наистина ли могат да те направят по-привлекателен?
Не че страдам от липса на женско внимание просто питам за обща култура 😉

Leo
Потребител
Leo
4 години 4 месеца преди

Обикновено съдържат як аромат и изкуствено синтезирани феромони. Имам приятел който е голямо гъзе и постоянно е в женска компания. Ползва ги от дълго време, но той знае и как да омайва 😉
Не очаквай като се напръскаш да започнат момичетата да ти се мятат на врата ако седиш и мълчиш като дърво!

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно, Нови
Какво е любовна игра?

Любовната игра е нещо, за което много хора са чували, но малко знаят какво представлява всъщност. Тя е от съществено...

Затвори