Диета за моделиране на тялото

Тази публикация има 0 коментара

“ Възможно е да моделирате вашето тяло, но това може да се повлияе от подходящата диета.“

Един от основните проблеми при хората занимаващи се с фитнес е отговора на въпроса: „С какви храни трябва да се храня?“

Преди всичко когато се налага изготвянето на определена диета, първо трябва да се изясни какво точно искаме. Натрупване на мускулна маса или сваляне на определено количество мазнини?

Това от своя страна води до проблем номер две, а именно – Повечето хора желаят и двете.
От друга страна те не желаят да се справят с последиците от своя избор. Ако изберат традиционния метод за покачване на мускулна маса, неимоверно ще доведе и до покачване на общото телесно тегло включително и мазнините.
Нежелателно е разбира се. От друга страна ако се подложат на диета за общо сваляне на тегло, може да се стигне до понижаване и на обема на трудно изградената мускулна маса.

Губеща позиция и в двата случая
Това ни води до проблем номер три. Повечето хора искат да губят мазнини, докато покачват мускулната си маса, но практиката показва, че това е невъзможно.
Терминът „Моделиране на тялото“ се използва едновременно за изграждане на мускули и намаляване на мазнините в тялото. Може да се каже, че не е невъзможно, но определено е доста трудно.

Причината повечето хора да не се справят с тази задача е неправилният начин на трениране и не балансираната диета. Тренировките за покачване на мускулната маса предполагат силови упражнения комбинирани с кардио няколко пъти в седмицата. На теория с първото изграждате мускули, а с второто се предполага, че премахвате мазнините от вашето тяло.Тази формула би трябвало да работи, но не и без подходящата добре балансирана диета.

Какво да правя?
С цел изграждане на мускулна маса е необходим по-висок прием на калории. Но негативният ефект от това е, че загубата на мазнини изисква точно обратното.
И така. Как да съвместим тези две диаметрално противоположни дейности?

Съвсем просто е: Разглеждаме калорийните нужди по отношение на отделните дни, а не като цяло. Казано по друг начин вашата активност в дните на усилена тренировка ще определи и калорийния прием.
За да говорим с езика на фитнеса ще използваме думата „цикли“. В този случай говорим за въглехидратни или калорийни цикли, което означава, че в дните за физическа тренировка се приемат повече въглехидрати и калории
, отколкото в „почивните“дни.
За почивни дни приемаме тези, в които правим кардио. Разбира се, за да има добър краен резултат, вие трябва да балансирате своята диета и да знаете от какво точно има нужда вашия организъм.

И като става въпрос за калорийни нужди, нека погледнем кои храни се определят като калорийни.
Първо трябва да установим един много важен факт. Всички храни са калорийни без значение дали са описани по специален начин в някой учебник или в едно обикновено меню на заведение за бързо хранене.
Това означава, че различните калорийни стойности които са изписани на етикетите са без значение, ако не се приемат в определено време и в определени количества. Разбира се някои формули са по-добри от други, но дори и най-добрите трябва да служат не като основа, а като отправна точка към целта, която сте си поставили.

Схванахте ли?
Сега, след като вече знаем, че калоричните храни идват под една или друга форма, нека се опитаме да разберем кои от тях са по-добри от други. Най-основната формула за дневен прием на калории можете да получите като вземете настоящото си тегло и го умножите по 16. Изваждате малко за загуба на тегло и останалото се добавя за изграждане на мускули и мазнини. Проблемът на подобен вид изчисление е, че не се прави ясна разлика между
мускули и мазнини.

Очевидния проблем е, че ако един мъж тежащ 100 килограма и има 10% мазнини ще има различни енергийни нужди от друг тежащ 100 килограма, но с 30% мазнини. Първият разполага с около 90кг.телесна маса и 10 килограма мазнини.
Втория със 70кг. и 30 мазнини. За да се постигнат съответните цели е необходимо те да се хранят по различен начин.
Явно простите формули са значително неефективни в различните случаи. По-напредналите базови изчисления засягат не само общото тегло, но и мускулната маса по отделно. И все пак това е добре, но не и достатъчно.
Много от тях не обръщат внимание на личните нужди на всеки едни човек от дневен калориен прием и работят на базата на общи изчисления. Това е основен пропуск и е слабото място при изготвянето на обща диета.

Продължение: Количество мазнини в тялото и прием на калории

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Аеробни упражнения: Истинският ключ към загубата на мазнини

Как да отслабнем? - метаболитен еквивалент (МЕТ) - първа част Има три основни причини това да е така. Първата е...

Затвори