Как да отслабнем? – метаболитен еквивалент (МЕТ)

Тази публикация има 0 коментара

„Вдигането на тежести и трупането на мускулна маса не забързва метаболизма ни по някакъв вълшебен начин.“

Отслабването най-често е труден процес, но може да изясним някои аспекти при обмяната на веществата, които ще ви помогнат да планирате своя калориен баланс за оптимални резултати.

Вдигане на тежести: Чудотворен Фат Бърнер?
Не, но са важни. Вдигането на тежести или каквито и да е упражнения могат да са много важни. Освен силовите тренировки, това включва и пилатес, някои форми на йога, бойни изкуства и др. Но нека разгледаме пряката връзка между изгарянето на калории и този тип упражнения.

Изгарянето на мазнини при всички физически дейности може да се нарече „метаболитен еквивалент“ /МЕТ/. Стоенето на дивана се определя за 1 МЕТ, оценката за това колко калории губим на час без да правим нищо. МЕТ е различен за всеки, в зависимост от телесното тегло, възрастта, мускулната маса и т.н. За да получите обща представа за това колко е вашия личен МЕТ, а именно колко калории изгаряте на час без да вършите нищо, направете следното просто изчисление:

Умножете телесното си тегло (в паунди) по 10 (или по 9 в случай ,че сте жена).

След това разделете получената сума на 24.

Бързо ходене, 5 километра в час се равнява на 5 МЕТ-а. Това означава, че горите 5 пъти повече калории, в сравнение със седенето на дивана. Вдигането на тежести, разглеждано като енергийно усилие също генерира 5 МЕТ-а.

Заключението е, че натоварващите силови тренировки горят същите калории на час като бързата разходка. Малко по-късно ще сравним с по-интензивните аеробни дейности.
Вероятно забелязахте е, че вдигането на тежести и трупането на мускулна маса не прави някакви вълшебства с метаболизма ви. Това е мит, който е развенчан отдавна.

Досега говорихме за директно изгаряне на калории, но нека разгледаме и другата страна на силовите упражнения:

  • Една от важните причини да се правят подобен тип тренировки е,  че те са извор на младост. Заздравяват костите ви, така че старостта да не ви засегне толкова много. Стремежът към загубата на тегло трябва да бъде нещо повече от суета.
  • Ако отслабнете без да сте включили в програмата си силови тренировки рискувате да изгубите и доста мускулна маса. А това е лошо. Изразходването на 3500 калории се равнява на загуба на половин килограм мазнини. А при изгарянето на 600 калории се губи същото количество мускулна маса.
  • Ако трупате мускулна маса ще изглеждате добре. А всеки килограм мускул изисква определени калории. Интересно е, че за обменните процеси по време на тренировка са необходими 2500 калории, за да се изгради един килограм мускулна маса. Не е необходимо да се притеснявате за тези поети 2500 калории, защото ако тренирате те се усвояват по различен начин от тялото.

Продължение: Аеробни упражнения:  Истинският ключ към загубата на мазнини

 

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Отлични резултати – храни, които трябва да избягваме 2

Храни които да избягваме при оформяне на мускулите - първа част Въглехидрати (прости захари) Те са тези, които контролират нивата...

Затвори