Аеробни упражнения: Истинският ключ към загубата на мазнини

Тази публикация има 0 коментара

Как да отслабнем? – метаболитен еквивалент (МЕТ) – първа част

Има три основни причини това да е така.

Първата е очевидна: С бягане се изгарят повоече калории, отколкото с вдигане на тежести. Ако с една добра силова тренировка изгарят същите калории на час като при бързото ходене, тогава как може
въобще да я сравняваме с бягането? Това е най-интересната част, свързана с една предишна статия, показваща, че не е важно колко километра си изминал. А как се случва това? Защото пробягването на един километър изгаря повече калории, отколкото преминаването на един километър чрез бързо ходене.

А ето и математическите изчисления. Вече установихме, че изминаването на 5 километра с джогинг се равнява на 5 МЕТ-а. Интересното е, че ако увеличим скоростта с 50%, то тогава разходът на калории ще се повиши със 100%. С други думи умереното бягане ще генерира 10 МЕТ-а. А какво ще се случи, ако тичате по-бързо? Например ако пробягате 1 километър за 5 минути? Тогава ще генерирате цели 13,5 МЕТ-а. Тоест в рамките на 5 минути ще изгорите калории, които бихте изразходили за 13 часа и половина стоене на дивана.

Всяка интензивна форма на аеробна тренировка изгаря повече калории, отколкото силовата. И това може да е много важна част от борбата ви с излишните килограми.

Но сега ще разгледаме друг много важен момент: храната. Не може да правите упражнения и да очаквате резултати, ако не се храните разумно.

Добрата новина е, че физическите упражнения, особено аеробните имат способността да ви превърнат в по-разумен консуматор. Няма логика след като се се потили във фитнеса и сте успели да изгорите 400 калории, веднага след това да поемете 300 под формата на сладолед. Ще се замислите много добре, преди да го направите, нали?

Вместо това, може да използвате тренировките като вид инструмент, който ви дава сила да устоите на изкушението от похапването на нездравословна храна.

 

Упражненията като инструмент за здравословно хранене

Упражненията намаляват стреса и стимулират развитието на мозъка. Това не само редуцира храненето при стресови ситуации, но и неврологичните ефекти върху мозъка подобряват това, което се нарича „изпълнителна функция“. Изпълнителната функция е способността за взимане на решения и придържане към плана. С други думи, тренировките ви правят по-разумни при взимането на хранителни решения и ви карат да се придържате към здравословния план на хранене.

Това е осъзнатата полза, но има и подсъзнателна. Оказва се, че аеробните упражнения  (но не силовите) може значително да намалят апетита и да повишат чувството на ситост.

И едно здравословно и нискокаларично хранене наистина би довело до загуба на тегло. Крайната полза от разумното хранене комбинирано с упражнения (особено ако се включат и силови тренировки) е ,
че ще губите мазнини и едновременно с това ще се сдобиете с красива и изваяна мускулеста фигура.You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Как да отслабнем? – метаболитен еквивалент (МЕТ)

"Вдигането на тежести и трупането на мускулна маса не забързва метаболизма ни по някакъв вълшебен начин." Отслабването най-често е труден...

Затвори