Диета или упражнения?

Тази публикация има 0 коментара

В стремежа си да загубят тегло, мъжете често си задават въпроса: Кое е по-важно, диетата или упражненията? Здравият разум ви казва, че и двете играят важна роля в борбата с килограмите, но дали е така в действителност? Дали едното все пак не е по-важно от другото, когато става въпрос за влизане във форма?

Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид ако се колебаем дали да спазваме диета, или да заложим на спорта. Тази статия няма за цел да ви накара да мислите, че едното е по-важно от другото. Но може да ви помогне да разберете какъв е правилния баланс между двете и да определите за себе си кой от двата начина би бил по-ефективен спрямо вашите индивидуални цели и начин на живот.

Правило за загуба на тегло
Трябва да обърнете внимание на правилото за отслабване. А то гласи, че за да се губи телесна маса, човек трябва да има калориен дефицит в края на деня. Ако се окаже, че имате излишък от калории, това означава, че ще качвате килограми.
Може да се каже, че загубата на тегло се свежда до едно просто уравнение. Но решаването му е малко сложно.

Диетата
Установихме, че трябва да сме с нетен дефицит в края на деня, който може да дефинираме като: всички поети калории (чрез храна и напитки) минус всички изгорени калории през целия ден не само чрез планирани упражнения, но и чрез телесните процеси, които са необходими за да живеем (известни като базален метаболизъм). Диетата е основен компонент в това уравнение.

Само на диета
Много лични треньори и диетолози споделят, че повечето хора искат да отслабнат единствено с помощта на диета без да разчитат на физически упражнения.
Те не избягват умишлено тренировките, но вярват, че диетата е основното нещо, което води до загуба на тегло, а упражненията са само добавка към уравнението и носят здраве, сила и естетика.
Но в никакъв случай не са средство за изгаряне на калории.
Ползата от това схващане е, че ви принуждава да спазвате диета. Така има по-голям шанс за вас, защото сте убедени, че само режимът ще ви помогне да отслабнете. От друга страна ще се стремите да приемате само ниско калорийни храни като плодове и зеленчуци например, които със сигурност са по-хранителни и полезни от високо калорийните бързи закуски.

Второто предимство е, че няма да прекарвате във фитнеса часове наред. Много хора на диета се застояват все по-дълго време на пътеката или с тежестите. В определени случаи се стига до претрениране, което не е особено добре, ако сте на ниско калориен режим. Освен това може така да се вманиачите, че да намирате необходимост да правите постоянно тренировки.
Мъжете не са имунизирани към това състояние на мания, въпреки, че повечето хора смятат, че тя е присъща за жените. Има повече мъже, отколкото може да предполагате, които са на прага да развият такова разстройство.

Недостатъците на диетата избрана като единствен начин за отслабване
Проблемът тук е, ако се игнорират изцяло упражненията и се разчита единствено и само на хранителния режим и
и ако не правите физически упражнения има голяма вероятност да започнете да горите мускулна маса. Мускулите са едни от най-големите енергийни приемници в тялото и това трябва да се избегне на всяка цена.
Най-вероятно вие искате да отслабнете, за да изглеждате добре. А това може да постигне и с една лека до умерено натоварваща тренировка.

Вторият недостатък на отслабването само чрез диета е, че количеството на приеманите калории трябва да се сведе до минимум, за да започнете да губите тегло. А това може да ви изложи на риск, заради хранителните дефицити. Ако намалите драстично приема на ценни хранителни вещества, те могат да паднат под минимума, който ви е необходим за деня, за да функционира тялото ви правилно. А това не е здравословно и може да има тежки последици.

Продължение: Ролята на физическите упражнения за отслабването

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг, Нови
Контрол над калориите

Често срещани митове за броенето на калории - първа част В храните с намалено съдържание на мазнини винаги има по-малко...

Затвори