Туника албугинея (Tunica albuginea)

Тази публикация има 2 коментара

Основи на анатомията

Туника албугинея (мантия, съединителната тъкан) се състои от слоеве Колаген, които могат да бъдат пригодени до различна степен от интракавернозното налягане преди да се разкъсат или разрушат. За да бъдат ефективни тези слоеве, пениса трябва да може да придобива максимална степен на твърдост при ерекция, но все пак да притежава и достатъчна еластичност. При нормално оформен пенис това е необходимо, за да се поддържа неговата нормално изправена форма.
Степента на разтягане на мантията трябва да е около 1200 – 1500 mmHg. Приблизително 5% от нея е еластична, което позволява пениса да придобие нормална ерекция. Средното увеличаване от отпуснато състояние до достигане на пълна ерекция може да варира от 2 до 4 пъти като механичните свойства на тъканите изграждащи пениса позволяват максимални промени в неговия размер. Промени или аномалии в една от двете камери на корпора каверноса се приемат като фокално изменение и е причина за изкривяването на пениса в еректирало състояние известно още като болестта на Пейрони.

Мантията на клетките се състои от два слоя колагенна тъкан
Туника албугинея в пениса се състои от два фибро-еластични съединително-тъканни слоя. Вътрешни кръгови и външни надлъжни. Вътрешния слой съединителна тъкан служи за запазване диаметъра на еректилната тъкан,
докато външния служи за регулация на обема на ерекцията, който е разположен от началото на главичката на пениса до основата на срамната кост.
Чрез еректилна микроскопия се показва, че Туника албугинея в човешките тестиси са изградени от силно контрактилни елементи, които доказват сложната дейност на отпускане и свиване и имат голяма физиологична роля за сперматозоидния транспорт по време на еякулация.

Патология
Увреждането на кръвоносните съдове води до намаляване на нивата на кислород, което от своя страна води до увеличаване образуването на колаген.Това се отразява на еластичността на пениса, като по този начин се нарушава баланса между нивата колаген и тези на Eластина. Идеалното съотношение между колаген и Eластин, който изгражда гладката мускулатура е 48% колаген и 52% Eластин. Когато този баланс бъде нарушен,
се наблюдават различни аномалии при ерекция. По често се среща увеличаването дела на колагена, което от своя страна води до намаляването дяловете Eластин и това причинява по-малка еластичност на тъканите, от които е изграден пениса.
Интересно е да се отбележи, че по-голямата част от страдащите от фрактури (разкъсване на мантията) са над 30-40 годишна възраст, където общата еластичност е в низходяща тенденция ( вероятно заради намаляване на сексуалната активност с нарастването на възрастта).

За запазване на баланса между нивата на колаген и Eластин е необходимо поддържане но нормална циркулация на кръвния поток в пениса. Ако пушите, сега е момента да спрете. Тютюневите изделия допринасят за неговото нарушаване.
Може също да се отбележи, че болестта на Пейрони се дължи на натрупване на плака в тъканите на пениса, които ограничават еластичността на клетките и това води до промени в неговата форма. Тази до сега мислена за рядко срещана болест сред мъжете, може да се нареди до диабета или камъни в бъбреците. Това сочат последните проучвания публикувани в едни от големите водещи списания. Статиите са публикувани от учени
посветили голяма част от проучванията в областта на урологията и мъжете страдащи от болестта на Пейрони.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

2 Коментара за "Туника албугинея (Tunica albuginea)"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
бого
Гост
бого
6 години 4 месеца преди

С какво упражнение можем да разширим туниката че да се уголеми пениса ?

Оги
Гост
Оги
6 години 4 месеца преди

Вероятно заради намалената сексуална активност с напредването на възрастта се наблюдава по-малка еластичност на тъканите от които е изграден пениса. Което ще рече, че ако не се постига редовна ерекция с времето може да се наблюдава атрофия и смаляване на пениса! 🙁
Ето защо трябва да се поддържа редовен сексуален живот и да му се отделя достатъчно внимание.
Здравословният начин на живот, тренировките за пенис и използването на различни устройства или добавки могат да помогнат за поддържане на неговия добър тонус.

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Всичко за пениса
Справяне с психогенната импотентност

Психогенна Импотентност или Безпокойство при секс - първа част Какво е решението за справяне с психогенната импотентност Всичко, което може...

Затвори