Какво представлява еякулацията при мъжа?

Тази публикация има 0 коментара

(Изпратено от: Metaltem)

На практика сперматозоидите представляват едва 5% от общото количество на семенната течност. Средно при напълно развит здрав мъж тя варира в рамките между 2 и 6 милилитра. Това може да се преобразува от 2 до 6 кубически сантиметра. Ако количеството е 4 милилитра, то това се равнява на една малка чаена лъжичка. Въпреки това във всеки милилитър семенна течност може да има около 100 милиона сперматозоида.

Защо еякулацията не е съставена само от сперма?
Ако сперматозоидите умрат по пътя на еякулацията покрай нас няма да съществуват хора и следователно няма да има с кого да правим секс.
Нашата репродуктивна система също така е и отделителна. Урината на практика преминава по същия път, по който и сперматозоидите. Урината е киселинна, а за тях това е пагубно. Уретрата винаги е с по-силно изразено киселинно съдържание защото уринираме често. За да останат живи сперматозоидите, когато изминават своя път, се нуждаят от алкална среда. Как тогава безопасно да се придвижат те от точка Т – тестисите до точка В – вагината?

Предполага се, че повечето здрави мъже произвеждат плодовита сперма с активни сперматозоиди, които по време на еякулация се изхвърлят с някои други телесни течности. Това е вярно, но само от части.
Всъщност пътуването е критично дълго (в порядъка на около 6 метра). Спермата преминава през малки тръбички наречени епидидима, които са прекрепени към тестисите. Производството на сперматозоидите е около 50 хиляди на час, като в началото те са незрели, неподвижни и дори не напълно оформени. Без епидидима до голяма степен ние ще бъдем напълно безплодни. По време на производството, сперматозоидите се намират в голямо количество вода намираща се в тестисите. В последствие голяма част от нея изчезва и се увеличава концентрацията на сперматозоидите. Зрелите сперматозоиди ще останат в епидидимиса до 60 дни, в зависимост от това колко често се стига до еякулация.

Какво се случва със сперматозоидите ако не еякулираме 60 дни?
Ако ви се наложи да изчакате толкова дълго без да правите секс или да мастурбирате,  много е вероятно да получите нощно изпразване. Ако и това не се случи, най-зрелите сперматозоиди ще се метаболизират от тялото ви. С други думи ще ги изхвърлите чрез урината.
Когато са в тестисите, сперматозоидите преминават през така наречените множество „хормонални бани“. По този начин те укрепват и чакат момента на еякулацията. Семепроводите започват от епидидимата и завършват в крайната част на уретрата. По пътя който изминават, сперматозоидите влизат в контакт и с други течности.
При вазектомия се отстранява малка част от тези каналчета и по този начин се предотвратява присъединяването на сперматозоидите към останалата част от еякулационната течност.

Междувременно в други полови жлези се извършват постоянни процеси преди да се стигне до момента на еякулацията, независимо каква дейност извършваме.

Семенните мехурчета, които се намират над простатата в близост до пикучния мехур, се вливат в семеотводния канал. Секретът, който се отделя от тях увеличава активността и жизнеността на сперматозоидите. Той е богат на фруктоза, простагландини, спермин цитрат и осигурява допълнителна енергия, която е необходима за изминаването на пътя до яйцеклетката. Мехурчетата произвеждат около 70% от еякулата.
Те също така произвеждат и протеини. Семенната течност е гъста с белезникав цвят и алкален характер.

Простатната жлеза е с големината на орех и се намира в основата под шийката на пикочния мехур. Уретрата започва от пикочния мехур и минава през простатата. Това е и една от причините да имаме болезнено уриниране, когато простатната жлеза е възпалена. Простатата създава около 10% от еякулационната течност. Тази течност е водниста със сивкав цвят, алкална и богата на цинк. Простатната течност допринася за по-късното втечняване на семенната течност след еякулация. Вероятно сте забелязали това, когато свършите на видно място,че гъстата течност не след дълго става течна и по -прозрачна. Същият процес протича и във влагалището когато се еякулира там.

Както сами виждате, всички тези течности в еякулата са алкални. Тази алкална защита предпазва сперматозоидите от киселинноста в уретрата и вагината на жената, която също е киселинна среда.

Продължение: Процесът на еякулация – втора част

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно, Секс
Справяне с психогенната импотентност

Психогенна Импотентност или Безпокойство при секс - първа част Какво е решението за справяне с психогенната импотентност Всичко, което може...

Затвори