Гледането на телевизия намалява броя на сперматозоидите

Тази публикация има 0 коментара

Млади и здрави мъже, прекарващи повече от 20 часа седмично пред телевизора имат половината брой сперматозоиди от на тези, които гледат по-малко телевизия. Според ново проучване, публикувано
в Британското Списание за Мъжка Спортна Медицина, мъжете които правят над 15 часа физически упражнения седмично, имат 73% повече сперматозоиди от тези, които правят тренировки по-малко от 5 часа на седмица.

Д-р Алън Пейси, председател на Британското Дружество по Фертилитет и старши преподавател по андрология в Университета на Шефийлд споделя, че тези констатации съвпадат с това, което експертите по вече знаят.

„Известно е, че мъжете, които носят стегнато бельо имат по-нисък брой сперматозоиди. А това не е особено далеч от стоенето на дивана. Продължителното застояване загрява тестисите. А именно това е причината за намаляването на броя сперматозоиди.
Качеството на спермата наистина се влияе от физическата активност. Мъжете, които прекарват повече време на голф игрището или във фитнеса не само укрепват кръвоносната си система, но имат и метаболитни ползи.“

Заседнал начин на живот
В повечето западни страни изглежда, че се е влошило качеството на спермата сред мъжете. Авторите на изследването се опитват да установят оказва ли влияние за това все по-заседналия начин на живот.

През 2009г. е проведено изследване включващо 189 мъже, всички от щата Ню Йорк, на възраст между 18 и 22 години.
Те са били анкетирани какво е било количеството и интензитета на седмичните им физически упражнения за последните 3 месеца. Също така колко време са прекарали в гледане на телевизия за същия период.
Взети са под внимание и фактори, които биха могли да се отразят върху качеството на спермата, като медицински и репродуктивни проблеми, диети, нива на стрес и тютюнопушене.

Въздействието на упражненията
Взето е предвид по колко часа седмично са правили енергични, умерени или леки упражнения. Също така по колко часа телевизия са гледали средно на ден (от 1 до над 10 часа).
Мъжете, които са били по-активни физически са се хранели и по-здравословно, в сравнение с тези, които са гледали доста телевизия.
Анализът показва, че най-активните физически – с тренировки по 15 или повече часа седмично, имат 73% по-висок брой сперматозоиди, в сравнения с най-малко активните.

Времето прекарано пред телевизора
Гледането на телевизия обаче имало обратен ефект. Тези, които са гледали по 20 и повече часа седмично са имали 44% по нисък брой сперматозоиди от тези, които са гледали най-малко.

Мъжки фертилитет (Безплодие)
Учените предупреждават, че намаленият брой сперматозоиди не означава задължително ограничаване плодовитостта на мъжа или шансовете му да стане баща. Но резултатите показват, че физически
по-активният живот може да подобри качеството на спермата.

Някои видовете упражнения също може да бъдат важни. „Бъдещите изследвания трябва да оценяват също така и степента, на която различните видове упражнения оказват влияние върху качеството на спермата.“

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Нови, Полезно
Начина на хранене е важен за либидото и сексуалната активност

Здравословни навици за по-добър сексуален живот - първа част Начин на живот, а не просто поредната диета Трябва да знаете,...

Затвори