Сексуалният живот в напреднала възраст

Тази публикация има 0 коментара

Сексуалността, чувствителността, желанието да обичаме и да бъдем обичани не изчезват с напредване на възрастта. Тя променя нашия сексуален живот, но не и отношението ни към него. Проучване сочи, че повечето канадци над 65 годишна възраст са сексуално активни и секса е важна част от техния живот.

Сексуалността при човека не се изразява в това как или колко често го прави. Всъщност това е комплекс от начин на мислене, чувства и действия. Тя е естествена и важна част от нашия живот. Нещо повече!
Кара ни да изпитваме радост и да се чувстваме истински щастливи. Моделът на сексуална активност не се променя с възрастта. Ако в млада възраст сте били сексуално активни, това е много вероятно да не се промени с напредване на възрастта – макар и в някои случаи здравословното състояние да окаже влияние върху честотата и продължителността на половия акт.

Повечето хора между 50 и 80 години са сексуално активни

Повечето мъже и жени, които са на средна или напреднала възраст са сексуално активни. Въпреки това нашия подход към секса, както и към много други ежедневни занимания могат да се променят, когато наближим определена възраст.
От една страна нашите тела се променят и често се случва това да не бъде забелязано веднага от нас самите. От друга страна това може да е повод да отделим повече време за себе си и сексуалните ни взаимоотношения с партньора.
Често богатият ни опит в отношенията може да доведе до положителна промяна в сексуалния ни живот. Много възрастни двойки споделят, че се наслаждават на секса повече от времето, в което са били по-млади.

Интимност и секс – връзка между съзнанието и тялото
Когато става дума за секс всеки е чувал, че в него участват не само телата, но и нашия дух. За запазване на сексуалното ни здраве с напредването на възрастта е много важно да осъзнаем нашите очаквания и да се адаптираме към поведението и възможностите на нашето тяло. Съвсем естествено е на 60 години да нямаме същата енергия като на 20. Приемането е част от адаптацията. Това би ни позволило да остареем с грация, страст и достойнство.

Физическата интимност не касае само директния полов контакт. Прегръдките, целувките, галенето на интимните зони, мастурбацията, дори дългите разходки и разговори са част от изразяването на сексуална интимност.

Възрастните хора имат нужда да изразят своите чувства свързани със сексуалността. Тя все още е важна част на живота без значение на колко години сме. Това всъщност е една от основните човешки потребности, която не се влияе от годините.
Поддържането на сексуалното здраве, отвореното общуване, приемането, познанието и изобретателността в един момент могат да се окажат по-важни от стегнатите гърди или твърдия пенис.

Осъзнайте го и се наслаждавайте
Разбира се както всеки човек, така и всяка връзка е различна. С напредване на възрастта, живота може да ни предложи много изкушения и предизвикателства, които са специфични за личния ни живот и други, които характерни за цялостния процес на стареене. Разбирането на отговорите които ни предлага напредването на възрастта е ключът към насладата на нашия сексуален живот. Това може да ви помогне да го направите удовлетворяващ и пълноценен.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Секс
Любовта в комбинация със секса – продължение

Любов и секс - първа част Секс Връзките основаващи се само на секс също не бива да се подценяват. Явно...

Затвори