Химическото гориво на сексуалния живот

Тази публикация има 0 коментара

Чудиш се защо винаги след секс падаш на спалнята готов за сън или изпитваш прилив на енергия и повишено самочувствие? Това е благодарение на ендорфина, окситоцина и някои други хормони, които се отделят в организма по време и след секс. Има множество химични процеси, които настъпват и влияят на нашето тяло. Ето и някои от основните хормони, които синтезира то.

Пролактин

Какво представлява?
Пролактинът успокоява сексуалната възбуда след оргазъм и ни кара известно време да не мислим за секс. Той рязко покачва нивото си веднага след оргазъм и се случва при всеки. Това е един от малкото моменти през деня, когато съзнанието ни не е обременено с мисълта за секс.

Какво ни кара да чувстваме?
Пролактина се освобождава непосредствено след оргазъм и е нещото, което ви кара да мислите за всичко друго освен за голата жена до вас. Ако след секс умът ви е изпълнен с мисълта за задълженията, които сте имали през деня, това е благодарение на пролактина.

Окситоцин

Какво представлява?
Окситоцина се синтезира в хипофизата, стимулира простатната жлеза, причинява мускулни спазми (контракции) и въздейства на нервната система. Последните изследвания в областта сочат, че повишаването на
окситоцина в организма води до по-силни и чести оргазми.

Какво ни кара да чувстваме?
Окситоцина е известен още като „хормона на прегръдката“, защото ви кара да чувствате обвързаност и приятно усещане с човека до себе си.Също така той се открива и кърмата на майката,което е доказано, че засилва
връзката между детето и майката. Ако след секс изпитвате неустоимо желание да притиснете половинката силно до себе си вече знаете, че това се дължи на отделения в тялото ви окситоцин.

Ендорфини

Какво представляват?
Ендорфините са група невротрансмитери, които се произвеждат в хипофизата и хипоталамуса, по време на физически тренировки, силна възбуда и оргазъм. Ендорфините са естествените болкоуспокояващи в нашето тяло.
Биохимичните вещества като ацетилхолин и допамин са известни като ендорфини и като химична структура са близки до морфина. Известно е също така, че намаляват стреса когато тялото ни е подложено на напрежение от външни фактори.

Какво ни карат да чувстваме?
Ендорфините предизвикват чувство на еуфория и удоволствие. Доказано е, че имат успокояващ ефект. Ендорфините дават усещане за благополучие и релаксация. Благодарение на тях можете да се чувствате замаян
или сънлив. Лекарите предполагат, че прекомерното стимулиране на опиатните рецептори може да се сравни с употребата на хероин, което рязко намалява желанието за секс.

Така, че следващия път, когато жената с която сте правили секс изведнъж ви сподели, че главоболието й е отминало, трябва да знаете, че това е благодарение на отделените ендорфини.
Трябва да се отбележи, че ендорфините се освобождават от мозъка по време на секс, екстремни спортове, силови натоварвания, силен шок и тежки наранявания, както и много други дейности, които водят до силна емоция.

Адреналин (Епинефрин)

Какво представлява?
Адреналинът активира симпатиковата нервна система, което увеличава сърдечния ритъм и разширява артериите, като по този начин увеличава притока на кръв към мускулите по време на секс или физически натоварвания.
Това също води до рефрактерен период, през който е трудно да се достигне до друг оргазъм в рамките на 20 минути. Адреналина се отделя от надбъбречните жлези. Този хормон усилва кръвоносната система с всеки следващ удар на сърцето.

Как ни кара да се чувстваме?
Адреналина ни кара да чувстваме въодушевление и рязък приток на енергия. Нарича се още хормон на стреса защото се отделя в големи количества при стресови ситуации.
Основната му роля е да подготви организма за справяне с възникнала ситуация.

Фенилетиламин

Какво представлява?
Фенилетиламина води до освобождаването на допамин в центровете на мозъка. Той се освобождава по време на секс и във връхната точка на оргазма. Интересно е да се отбележи, че при изследвания учени са открили същия състав и в шоколада.

Какво ни кара да чувстваме?
Основно усещанията при отделянето на фенилетиламин ни кара да имаме усещане на блаженство, възбуда и силно привличане.

Тестостерон

Какво представлява?
Тестостерона е хормон, който е отговорен за сексуалното желание и агресията при мъжа. Благодарение на този хормон се наблюдава повишено либидо и сексуална възбуда. При мъжете с ниски нива на тестостерон е на лице намалено сексуално желание.

Как ни кара да се чувстваме?
Това е основно мъжки хормон. Ако имате прилив на енергия, сексуално привличане и неустоимо желание за секс, значи вашите нива на тестостерон са в нормата.

Серотонин

Какво представлява?
Серотонина регулира настроението. Отделен по време на секс и на оргазъм, той действа като антидепресант.

Какво ни кара да чувстваме?
Ако имате добро настроение, усещане за лекота, щастие и душевен баланс, трябва да знаете, че това се дължи на освободения серотонин в организма. Повечето лекарствени средства против депресия имат за цел да стимулират неговото производство.

Някои хора са готови да приемат наркотични вещества, за да се почувстват по начините споменати по-горе. При здрави хора това не е необходимо, защото нашия организъм е устроен по такъв начин, че сам да вземе решението
в кой момент кой хормон да освободи.

Оргазмите са сложно взаимодействие от трите основни системи в нашия организъм: ендокринна, нервна и сърдечно-съдова.Те работят в сложна симбиоза и трябва да знаете,че винаги когато изпитвате оргазъм,това е един малък подарък от природата.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Секс
Увеличете своята сексуална издръжливост

Много от читателите на блога задават често въпроса: "Как мога да стана по-добър в леглото?" Преждевременната еякулация е проблем, с...

Затвори