Какво е оргазъм?

Тази публикация има 0 коментара

Повечето хора, които са го изпитвали вероятно ще отговорят на този въпрос с гръмкото „УАУ! Ще разбереш, когато го изпиташ. „Но този отговор не е достатъчен за човек, който никога не е изпитвал оргазъм или не е сигурен дали се е сблъсквал с него. Може да се изкушим да отговорим:  „И как си мислиш, че си имал оргазъм, като дори не си сигурен какво е това?“

Изненадващо е да се чуе, че отговорът не е толкова прост. Дали трае 2 минути или два дена, сексуалната игра е сложно и деликатно  действие, което може да определи какъв оргазъм ще изпитате.

Оргазмът ли е онова кратко върховно чувство, което усещаме непосредствено след градацията на вълнение и напрежение и точно преди освобождаването и релакса?
Оргазмът ли е физически отговор на това което се случва в тялото ни? Промените в сърдечната честота, кръвното налягане, напрежението в мускулите, цвета на кожата и мускулните контракции?
Оргазмът същото като еякулацията ли е?
Дали оргазмът не е психическо и духовно преживяване , в следствие на промените, които настъпват в нашето тяло по време на секс?

Въпреки, че темата за оргазма буди всеобщ интерес, съвсем наскоро е получил малко внимание в научната литература.

Медицинско определение за оргазъм
Учените в областта се опитват да дадат определение за оргазъм въз основа на това, което се случва в телата ни. Те измерват увеличаването на сърдечната честота, телесната температура, хормоналните промени, промените в чувствителността, мускулните контракции, еякулацията и др. Изследванията могат да ни дадат само средна оценка за измерения оргазъм. Но ние трябва да знаем, че това е оргазъм, който е получен в лаборатория. Въпреки, че не съществуват универсално приети измерения и граници за измерване на оргазъм, всички те могат да бъдат използвани за доказателство, че е настъпил такъв. Водейки се от това определение, може да разберем дали сме изпитали оргазъм, ако нашето тяло е реагирало по този начин.

Психологическо определение за оргазъм
Психолозите, психиатрите и изследователите го определят  въз основа на субективните преживявания на задоволство, освобождаване и други емоционални и  когнитивни промени. С тези измервания, може да се разбере дали е настъпил оргазъм, дали някой го е изпитал, или твърди, че е това се е случило и когато се описва като преживяване съвпадащо с определението, което експертите са ни предложили.

Културно определение за оргазъм
Продължителната традиция в дефинирането на оргазма идва от художници и писатели,  които често го определят или илюстрират спрямо неговите ефекти променящи ума. Тези определения са много колоритни, но очевидно не предлагат никаква стандартизирана дефиниция за това какво е оргазъм. Френският термин „la petit mort“ често се използва като някакъв вид описание, а именно изпадане в полусъзнание след оргазъм. Но това е по-скоро определение въз основа на преживяване, а не на базата на научни факти.

Както сами можете да се досетите, поради липсата на ясна дефиниция за оргазъм, учените смятат, че за да се стигне до някакво определение, трябва да се разгледат всичките три елемента.

Двама изследователи от университета „McGill“ са предложили модел за определение на оргазъм, който обхваща три елемента:

1. Сензорен – Това се отнася до всички физиологични усещания, които изпитваме по време на оргазъм-топлина, напрежение в мускулите и освобождаване, сърдечна честота, кръвно налягане и т.н.
2. Оценъчен – Това е начинът, по който преживяваме и оценяваме това, което се случва. Дали се чувстваме добре или зле, дали изпитваме болка или удовлетвореност, дали сме напрегнати или се чувстваме освободени.
3. Емоционален – Каква е нашата емоционална реакция по време и след оргазма, чувстваме ли интимност или дистанция, изпитваме ли трансцедентност или сме здраво стъпили на земята, щастливи ли сме или тъжни.

Следването на този модел за определение се препоръчва най-малко поради три причини. На първо място, това определение се фокусира върху опита, а не върху сексуалното поведение. Не се отнася до това коя част се
стимулира или как се стимулира. Това е важно да се отбележи, защото не всички имаме еднакво чувствителни органи и не всички получаваме сексуално удоволствие по един и същ начин.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Секс
Секс играчки – факти и митове

Мит: Секс играчките са само за хора, които имат проблеми в сексуалния живот или изобщо нямат такъв. Факт: Всеки един...

Затвори