Нивата На Естроген И Тестостерон в Мъжкия Организъм След 40 Годишна Възраст

Тази публикация има 0 коментара

Повишава ли се нивото на естроген в мъжкия организъм след 40 годишна възраст, така както се намалява тестостерона?

Средната възраст е време, в което мъжкият и женският организъм претърпяват промени на хормонално ниво. Менопаузата е свързана с хормонални промени в женския организъм и това е известно на всички. По-малко
популярни са промените, които настъпват в мъжкия организъм. При мъжете също се наблюдава понижение в производството на хормони, но то е по-плавно.
Спадащите нива на тестостерон могат да се усложнят и от паралелното увеличаване на естроген в организма.

Тестостерон
Тестисите и надбъбречните жлези произвеждат тестостерона при мъжете. Хормонът е необходим за нормалното либидо и сексуалната функция. Той помага за изграждане на протеини и влияе върху производството на кръвните клетки. Също така спомага и за формирането на костите, липидния метаболизъм, чернодробната функция и растежа на простатната жлеза.

Андропауза
Обикновено между 40 и 55 годишна възраст при мъжете производството на тестостерон се забавя. Това става постепенно и повечето мъже не изпитват никакви симптоми. При други, обаче, се наблюдават промени
в настроението, умора, липса на енергия и намалено сексуално желание.
Периодът на намаляване на производството на тестосерон е известен още като андропауза. Той може да продължи десетилетия и да доведе до сърдечни заболявания или отслабване на костната система.

Естрогенът при мъжете
Заедно с тестостерона мъжете произвеждат и количества естроген. Те се нуждаят от малки количества естроген
за здраво сърце, мозъчна функция, здрави кости и либидо.
Естрогенът и тестостеронът се поддържат в баланс. Но след навлизане в средната възраст тестостеронът започва да намалява, докато естрогенът запазва нивата си стабилни. Така е възможно той да вземе превес над тестостерона в един момент.

Причини за високото ниво на естрогена
Увеличението в производството на естроген при мъжете може да е резултат от нормалното стареене, висока степен на мазнините в тялото, хормонозаместителна терапия (тестостеронова терапия) или лекарства. Също така хранителни дефицити или прекомерната употреба на алкохол могат да доведат до това.
Спадането на нивата на тестостерон влошава хормоналния баланс. Когато те станат прекалено ниски, което се случва при възрастните мъже, естрогенът се свързва с рецепторите на клетки, които обикновено са били заети от тестостерон. По този начин нивата на естроген продължават да се увеличават, а на тестостерона-
да спадат и той не е в състояние да стимулира клетките. В резултат на това се намалява сексуалното желание и възбудата.

Последици
Прекаленото количество естроген в мъжкото тяло може да предизвика, ефект, който допълнително да намали производството на тестостерон.
Високите нива на естроген може да се наситят в тестостеронните рецептори в хипоталамуса и да намалят сигнала изпращан към хипофизата. Хипофизната жлеза в следствие на намаления сигнал, произвежда по-малко мъжки хормони и тестисите съответно намаляват производството на тестостерон.
Хормоналният дисбаланс също намалява количеството на свободния тестостерон, който циркулира в тялото. Това означава, че е на разположение по-малко тестостерон, който може да се прикрепи към клетъчните рецептори.

Въз основа на изследване публикувано в „American Journal of Medicine“ от д-р Коен високите нива на естроген в могат да доведат до диабет или сърдечни заболявания.
Хормонозаместителна терапия може да облекчи симптомите на хормонален дисбаланс. Страничните ефекти от тази терапия могат да са заболяване на простатата, чернодробна токсичност или необичайно увеличаване на червените кръвни клетки.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Заболявания, Полезно
Как Да Увеличите Качеството на Спермата?

Според проучвания, около 40% от случаите на безплодие се дължат на проблеми свързани с мъжа. Един от тях е производството...

Затвори