Тестостерон и Мускулен Растеж

Тази публикация има 0 коментара

Връзката между тестостерона и мускулния растеж е добре позната на всеки, който поне веднъж е посещавал фитнес салон или се е интересувал от това как да натрупа мускулна маса.
Съществуват анаболни стероиди, които имитират тестостерона и имат пряко отношение към мускулния растеж. Всеки занимаващ се е запознат с ефектите, които настъпват при неговия прием и знае, че
колкото повече тестостерон има в тялото си, толкова повече сила и мускулна маса ще натрупа.
Но какъв е принципа на действието му след като тестостеронът постъпи в човешкия организъм?
Какъв е ефектът му и кои са биологичните фактори, които определят неговото усвояване, синтез и и въздействието върху мускулната маса?

Функция
Тестостеронът е част от група хормони, наречени андрогени. Те отговарят за растежа на мускулите, формирането и развитието на мъжките полови белези по време на пубертета. Въпреки че те имат отношение и към женския
организъм.
При възрастните нивата на андроген са пряко свързани с мускулната маса, сексуалната функция и агресивността.
Хормонът изпълнява тази роля, като покачва силата, енергията и ефективността при интензивни тренировки и силови натоварвания. Но на първо място всеки интересуващ се трябва да знае как точно се случва всичко това и как тяло му би реагирало при прием на тестостерон.

Основа
Постоянните натоварвания на мускулите и извършването на физическа дейност предизвиква мускулен растеж. С времето тялото се адаптира към тази стимулация чрез непрекъснатото заздравяване на тъканта, като по този начин се увеличава силата и обема на мускулите.
Този процес се нарича синтез на протеини в мускулните влакна. Той е провокиран и от други хормони
на растежа, но като основен остава тестостерона.

Ефекти
Тестостеронът има пряко въздействие върху растежа на мускулите чрез свързване с рецепторите на повърхността на мускулните клетки и усилване на биохимичните сигнали в мускулната тъкан. Това води до синтеза на протеин.
Хормонът тестостерон увеличава в организма нивата на така наречения хормон на растежа, който се отделя в тялото в резултат на силовото натоварване.
Подобно на тестостерона, хормонът на растежа увеличава синтеза на протеин и може ад доведе до повишаване на мускулната маса.

Степен на важност
Чрез повишаване на протеиновия синтез в скелетната мускулатура, тестостеронът увеличава скоростта и степента, до която мускулите се адаптират към натоварванията, на които са подложени. Чрез усилването на хормона на растежа, тестостерона улеснява и белтъчния синтез в организма.
Резултатът на всички тези функции е цялостно увеличаване на мускулната маса и сила, и възстановяване след тренировка.

Съображения
Въпреки, че ролята, която играе тестостерна е важна и значима, той е само един от многото фактори, които контролират растежа на мускулите.
Другите такива са са: инсулина, хепатоцитния растежен фактор, хибробластите и хормона на растежа. Извън химичните реакции в тялото на един спортист, важна роля за увеличаване на мускулната маса играят храненето, качеството на съня, дисциплината, опита и системите, които се използват по време на тренировка.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Как Влияе Рибеното Масло Върху Ерекцията?

Ерекцията се получава, когато сигнал за възбуда се изпрати от мозъка към артериите в областта на пениса. Така се стимулира...

Затвори