Бодибилдинг – съвети за тренировки и правилно хранене

Тази публикация има 0 коментара

Културизмът е спорт, който изисква много упорит труд, тренировки и всеотдайност. За подобряване на резултатите в този спорт е необходимо да сте запознати с правилния начин на хранене и програмите, които трябва да изпълнявате по време на тренировки.
За да се подготвите за състезание по културизъм е необходимо изграждане на мускулна маса, нейното изчистване от мазнини, постигане на релеф и нормативни пропорции, което се постига чрез правилна комбинация на диети и упражнения.

Първоначален план

Повечето културисти минават през различни фази на обучение по време на своята подготовка за състезанието. По време на тренировъчния сезон, на първо място стои изграждането на мускулна маса, след което този процес се прекратява в определен момент и преди състезанието започва така нареченото „изчистване“ от излишните мазнини. Тренировките и диетите се определят строго индивидуално за всеки спортист, в зависимост от нивото и степента на развитие на неговата мускулатура.

Калории

Общия брой калории, които са необходими за поддържането на вече създадената мускулна маса зависи от стадия, в който се намира всеки културист. Препоръчителния прием обикновено се смята, че е 18 калории на килограм телесно тегло.
Въпреки това, някои културисти във финалната фазата на изграждане на мускулна маса приемат до 28 калории.
Тъй като всеки бодибилдър има строго индивидуална необходимост от дневен прием на калории, специалистите в областта препоръчват за покачване на мускулната маса да се приемат 500 калории плюс храните, които се приемат през деня. Обикновено намаляването приема на калории започва около дванадесетата седмица преди състезанието.

Протеини

Нуждите от прием на протеин при един културист е логично да бъдат в пъти по-високи, отколкото при човек, който не се занимава активно с този вид спорт. За деца дневният прием е около 0.8 грама на килограм телесна маса
и 3.7 грама при възрастни хора. Това количество може да се повиши при бременни, кърмачки и спортисти. Американската диетична асоциация препоръчва дневен прием от 1,2 до 1,7 грама протеин на килограм телесна маса и 0,5 до 8 грама при активни спортисти.
Занимаващите се с бодибилдинг трябва да се стремят да си осигурят тези протеини както под формата на храна,така и на хранителни добавки като протеинови десерти или шейкове.
Това включва соеви продукти, незаменими аминокиселини и белтъчини от животински произход като яйца и мляко.

Тренировъчни съвети

Много културисти смятат за необходимо да тренират от 4 до 6 дни в седмицата за постигането на оптимален резултат. Вдигането на тежести е основната форма на упражнения целящи повишаване на мускулната маса.
Когато се изпълняват подобен род упражнения не трябва да се забравя, че в тях трябва да бъде включена всяка една мускулна група включително прасците, четириглавия бедрен мускул, горна и долна част на гърба, горна, средна и долна част на гърдите, коремни мускули, рамене, бицепс, трицепс и предмишници.
12 седмици преди състезанието е добре да се наблегне на кардио упражненията, като в същото време се намали и приема на калории. По този начин тялото ще се изчисти от излишните мазнини.
Не бива да се забравя, че по време на изчистване дневния прием на вода може да достигне до 15 и понякога 20 литра.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Кои Храни Могат Да Стимулират Производството на Повече Сперма?

Количеството семенна течност може значително да повлияе върху мъжкото самочувствие, заявява д-р Антъни Йохан Аркиола - практикуващ уролог в Скайс...

Затвори