Страдате ли от Наполеонов комплекс?

Тази публикация има 0 коментара

Този комплекс носи името на Наполеон Бонапард, за който е известно, че за да компенсира ниския си ръст непрекъснато се е стремял към нови завоевания във военната област, власт и непрекъснато доказване, като по този начин се е стремял да компенсира комплекса за малоценност. Комплекс от който се смята, че страдат мъжете с ръст по-нисък от средния.
По ирония на съдбата Наполеон Бонапард всъщност е имал ръст среден за времето, в което е живял (150 – 165 ) см.
В днешно време някои изследователи твърдят, че ниският му ръст се дължи на неправилни преобразувания между френски и английски мерни единици.
И все пак остава въпросът, кое кара по-ниските мъже да подхождат по по-агресивен начин?
В крайна сметка се твърди, че Наполеонов комплекс се приема по-скоро като разговорна форма, а не като действително разстройство на личността. Напълно възможно е да не страдате от Наполеонов комплекс и въпреки това да имате куп синдроми, които да предизвикат съвсем реални проблеми.

Фактите

Често срещана е заблудата, че ниските хора са изложени на риск от развиване на Наполеонов комплекс. Научно изследване показва, че като цяло по-ниските мъже не е задължително да са склонни към агресивно поведение.
Това по-скоро се приема като изключение, отколкото като задължително правило. Няма доказателства за връзка между физическия размер, негативното психично функциониране и социално поведение. Използването на термина Наполеонов комплекс в научните среди се приема като модел на агресивно поведение, на мъже с ръст под средно приетия, спрямо други от същия пол със значително по-висок такъв.
В общи линии правилното използване на термина включва примери, които описват случаи на неоправдано агресивно поведение и конкурентност във всеки аспект на социалния живот.

Признаци

Въпреки, че с този термин обикновено се описват мъже под средния ръст, непрекъснато стремящи се към власт открояващи се като твърде агресивни, в действителност с това определение могат да бъдат оприличени всички, които са прекалено настоятелни към постигането на целите си с постоянно желание за състезание и съперничество. Такъв тип хора обикновено не се спират пред нищо, за да получат това към което се стремят.
Това може да се изрази във всеки един социален аспект като фитнес, работно място, дори в собствената си спалня.Това може да включва разпространяване на невярна информация, слухове, манипулация или дори нараняване на тези, които стоят на пътя за постигане на целта. Те обикновено са изтъкани от злоба и завист. Много често се стига до изпитване на завист към успехите на тези, които те смятат за по-добри от тях. Чувстват се щастливи пред провала на другите, особено ако това им осигури място за тяхна лична изява. Такъв тип хора виждат конкуренти дори в собствените си приятели или съотборници. Понякога това се обръща дори към членове на семейството.

Първи на всяка цена

Ако смятате, че имате проблем с конкуренцията и агресията, която излъчвате, най-вероятно това е така. Прекаленото конкурентно или агресивно поведения или непрекъснатото ви желание да се наложите над другите, може да се отрази пагубно на хората около вас и вашия социален живот. Непрекъснатото желание за утвърждаване може да доведе негативни последици, до който може дори да не осъзнаете как се е стигнало.

Ако смятате, че сте придобили някои от тези симптоми е добре да се замислите и да предприемете мерки за промяна на поведението си. На първо място се огледайте и помислете за благополучието и на другите около вас.
Помислете как с отборни усилия може да стигнете до победа. Не опитвайте да се налагате над всяка една ситуация. Променяйки поведението си може да осъзнаете, че новият ви начин на живот е доста по-приятен от водения до момента. Приемете недостатъците си и не се страхувайте да потърсите помощ от близък човек ако това е необходимо. Преодоляването на тези проблеми са от ключово значение, за да се почувствате по-добре и по-щастливи. Това може да се отрази и на здравословния ви начин на живот, да ви накара да погледнете на света под друг ъгъл, да ви помогне да осъзнаете поведението си и да направи взаимоотношенията с хората около вас много по-смислени.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Какво да правим когато получим преждевременна еякулация?

Вярвате или не, жените са наясно, че на всеки мъж му се случва от време на време. Това важи и...

Затвори