Лошата телесната миризма

Тази публикация има 0 коментара

Имали ли сте един от онези дни, в автобуса или в асансьора, в които телесната миризма на някой ви удря право в лицето? Ако е така, то знайте, че има мъже произвеждащи миризма, която може да пропъди дори и скункс.

Защо някои хора имат толкова силна телесна миризма?

Миризмата на тялото е комбинация от пот и бактерии. Потта е без мирис, но в комбинация с бактериите, които живеят по тялото ни се създава лош мирис.

Хората произвеждат пот от апокринни и екринни жлези. От екринните жлези е тази, която ни облива когато сваляме температура, след тренировка, или когато е  горещо. Тя се произвежда равномерно от цялото тяло и не мирише.

Потта от апокринните жлези е специален вид на отделяне, произвежда се на места като подмишниците, слабините, краката и ръцете. Тя също не мирише. Съдържа мазнини и протеини.

Как потта от апокринните жлези придобива неприятна миризма?

Някои бактерии върху нашето тяло се хранят с потта от апокринните жлези. След като консумират, правят и това, което прави всяко едно живо същество на земята – отделят. И както вече се досещате, неприятната миризма е всъщност изпражненията на бактериите.

Всъщност бактериите не се пречистват точно така, както ние. Те разрушават химични връзки, но и консумират нашата пот и именно това ни кара да имаме тази така не желана миризма.

Защо  излъчваме телесна миризма?

Хигиена

Основната причина, поради която хората миришат неприятно е, че някои не се къпят достатъчно! Но добрата хигиена не включва само измиване на тялото, а също така и пране на дрехите.
Някои материи, като памука, лесно поемат лошите миризми.

Хиперфункция на бактериалната флора по кожата също е възможна причина за неприятна миризма. Някои хора имат повече бактерии върху себе си, други по-малко, но отново всичко се свежда до добра хигиена.

Изпотяване

Има мъже и жени които миришат много, защото се потят повече, било поради стрес, физическа активност или  състояние, известно като хиперхидроза, което води до прекомерно изпотяване.

Стресът е доста разпространен днес. Повече работа, строги графици, големи очаквания и т.н., всички те предизвикват неестествена тревожност на тялото, което води до изпотяване и до неприятна миризма.

Малките деца не миришат, защото те не отделят пот от апокринните жлези и бактериите няма с какво да взаимодействат. Хората започват да произвеждат пот от апокринните жлези, когато нивата на тестостерон се увеличат, а това става по време на пубертета.

Режим на хранене

Консумирането на определени храни, може да повлияе върху начина ни на отделяне на определени аромати. Ако една храна е достатъчно остра и пикантна като аромат може да направи така, че мирисът й да избие от цялото ни тяло.
Такива свойства се смята, че имат чесъна, кимиона и кърито.

Недостигът на цинк също може да предизвиква неприятно усещане при изпотяване, защото той регулира детоксикацията в организма. Също така контролира начина на обработване на отпадъците.
Дисбалансът на захар и кофеин могат да променят количеството  на потта.

Здравословни проблеми

Някои миризми може да са симптом на здравословни проблеми. Хората, чиято пот напомня  на ацетон, могат да имат захарен диабет, а миризмата на амоняк е признак за заболяване на черния дроб.

Защо мъжете имат по-остра миризма на пот  от жените?

 

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Как феромоните привличат жените?

Вярвате или не, ароматите са пряко свързани с привличането на противоположния пол. Тук не става въпрос за парфюми като Calvin...

Затвори