Оплешивяване при мъжете – Каква е основната причина?

Тази публикация има 0 коментара

Учените са насочили вниманието си към една нова потенциална причина за мъжкия модел на оплешивяване. Тяхното откритие може да проправи път към по-ефективни и целенасочени процедури.

Оплешивяването засяга 80% от мъжете под 70 годишна възраст. Това се случва, когато космените фоликули се свиват и растат малки косъмчета, които са жизнеспособни само за кратък период от време.

Според проучването, плешивите мъже са склонни да имат прекалено високо количество протеин, наречен простагландин D2 върху техните скалпове. Този протеин и неговите производни блокират растежа на косата.

Резултатите се появяват в Транслиращата Научна Медицина.

„Наистина имаме идентифициран фактор, който изхожда от изучаването на разстройството“ казва д-р Джордж Коцарелис. Той е професор по дерматология в Медицинския Университет на Пенсилвания.
„Ако погледнете всички методи за лечение на мъжката плешивост, ще установите, че те всички са били открити случайно.

Например, един от настоящите методи за лечение на плешивост – миноксидил (най-често известен като Rogaine), първоначално е бил разработен като средство за лечение на високо кръвно налягане.

Този път учените стигат до корена на проблема: „Ние насочихме вниманието си към мъжете, които са оплешивели и открихме изобилие от тези протеини“ казва д-р Коцарелис.

Разработване на нови лекове против оплешивяване

Лекарствата, които потискат действието на простагландин D2 трябва да забавят мъжкото оплешивяване. „Това би трябвало да работи при всички хора, които имат мъжки тип оплешивяване“, казва д-р Коцарелис.
Новите открития е вероятно да се прилагат и при жени.

Д-р Нийл Садик, дерматолог в Ню Йорк и професор по клинична дерматология в Йейл казва: „Това е много интересно и със сигурност ще търсим постигане на нови цели“.

Както изглежда, единствените лекове за мъжка плешивост са:

  • Миноксидил –  течност или пяна, която се прилага върху скалпа, за да се забави прогресиращото развитие на косопада и да стимулира растежа на нова коса.
  • Propecia.  Хапчета с рецепта, първоначално разработени за лечение на увеличена простатна жлеза. Те са част от класа лекарства, наречени инхибитори на 5-алфа редуктаза. Блокират превръщането на мъжкия хормон тестостерон в дихидротестостерон, хормон, който свива космените фоликули.
  • Трансплантация на коса
  • Ниско енергийни лазери, които могат да стимулират растежа на косата.

„Имаме нужда от нови методи на лечение, тъй като наличните са добри, но не са пълноценни“, казва д-р Садик. „Ако имаме нещо, което действа по различен начин, може да бъде по-ефективно.“

„В този случай изследователите могат да бъдат от полза“ казва д-р Джефри Епщайн.Той е директор на Фондацията за възстановяване на косата в Маями и Ню Йорк.

„Мисля, че има голяма достоверност в този тип изследвания“ казва д-р Епщайн. Простагландин D2 може да бъде основен причинител за загубата на косата.

„Дали този метод е обещаващ? Разбира се. Всичко, което може да лекува мъжкия косопад на клетъчно ниво е вълнуващо!“ казва докторът. „Към днешна дата това е най-специфичният начин за
инхибиране на косопад, който сме виждали“.  Добре е да се знае все пак, че всеки метод свързан с решението на проблема с косопада, независимо от неговото естество, в някои случаи отнема години усилия, упоритост и постоянство.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Феромоните: неизменни спътници в сексуалния ни живот

Никога не сте чували за феромони? Е, тогава е време да научите нещо повече за ролята им в сексуалния ни...

Затвори