Хранителни добавки – Креатин

Тази публикация има 3 коментара

В стремежа си да тичат по надалеч, да скачат по-нависоко и да спечелят състезанието, много спортисти се обръщат към стимулиращи лекарства и хранителни добавки. Креатинът е най-популярното от тези вещества, за които се смята, че подобряват мускулната маса и помага на спортистите да имат повече сила.

Една от причините за популярността на креатина е неговата достъпност. Креатин на прах, таблетки, енергийни барове и напитки се предлагат без лекарско предписание в аптеки, супермаркети, хранителни магазини, включително и в интернет.

Макар креатинът да е естествено вещество, той не е добре изследван в дългосрочен план. Изследователите все още не са сигурни  какъв ефект може да има върху организма, особено при по-младите хора или доколко ефективен може да бъде.

Ще помогнат ли витамините и суплементите да постигнете целите си?

Какво е креатин?

Креатинът е естествено вещество, което се превръща в креатин фосфат в организма. Креатин фосфатът помага да се образува друго вещество, наречено аденозинтрифосфат /АТФ/. АТФ осигурява енергия за мускулните контракции.

Тялото произвежда някои от видовете кратин. Също така може да се набавя и от богати на протеини храни като месо или риба.

 

Как се приема креатина?

През 1970г., учените открили,че приемането на креатин под формата на хранителна добавка, може да подобри физическите резултати. През 1990г. спортисти започват да го употребяват и бързо се превръща в популярна добавка в спортните среди. Особено разпространен е сред гимназистите, в колежа и при професионалните спортисти,  сред футболистите и хокей играчите, борците и гимнастичките.

Смята се, че креатинът подобрява мускулната сила, увеличава чистата мускулна маса и помага за бързото мускулно възстановяване по време на тренировка. Въпреки това научните изследвания са спорни. Някои проучвания установяват, че креатинът не помага за подобряване на спортните издържливост и резултати. Според проучване, не на всеки участник  мускулите реагирали по еднакъв начин и полза от приема му не е имало.

При друго проучване пък резултати е имало, но неубедителни. Плувци се представили по-добре след приемане на креатин, но пък не е имало ефект при футболистите.

Изследователи са проследявали дали креатина може да бъде полезен за лечение на определени заболявания, причинени от отслабени мускули, а именно:

 • Сърдечна недостатъчност и инфаркт
 • Болестта на Хънтингтън
 • Невромускулни заболявания, включително мускулна дистрофия и амиотрофична латерална склероза/АЛС или болестта на Лу Гериг/.

Креатинът също се изследва  като начин за понижаване на холестерола при хора с необичайно високи нива. Въпреки, че първоначалните  резултати са обещаващи, все още е твърде рано да се каже със сигурност дали креатинът
може да  помогне в някои от тези случаи.

Безопасен ли е креатинът?

Само защото той е естествен, не означава непременно, че е безопасен. Хранителните добавки не са подложени на същите стандарти като лекарствата, което означава, че не може точно да знаете какво има във вашата добавка, или в какви количества.

Учените все още не знаят дългосрочните ефекти от приема на креатин, особено при младите хора. Подрастващите често го пият без консултация с лекар, което означава, че може да приемат по-висока от препоръчителната доза.

Въпреки, че повечето здрави хора, могат да го вземат без проблем, има редки случаи, при които може да има неблагоприятно въздействие, особено,когато се използва в излишък..
Нежеланите реакции могат да бъдат:

 • Наддаване на тегло
 • Безпокойство
 • Затруднено дишане
 • Диария
 • Умора
 • Треска
 • Главоболие
 • Проблеми с бъбреците
 • Гадене, повръщане
 • Обрив
 • Стомашно разстройство

Някои лекарства, включително тези за диабет, парацетамол и диуретици може да имат опасни взаимодействия с креатина. Стимуланти с кофеин и ефедрин в комбинация с креатин също може да увеличат риска от нежелани реакции.

Креатинът не се препоръчва за хора с диабет, бъбречно или чернодробно заболяване. Други, които трябва да избягват приема са лица под 18-годишна възраст, бременни и кърмачки.
Не приемайте креатин, ако пиете лекарства или добавки, които влияят на кръвната захар, защото той също оказва влияние върху нея.

Ако приемате креатин, пийте достатъчно вода, за да предотвратите обезводняване.

Без значение колко сте здрави, уведомете лекуващия ви лекар, преди да започнете приема на креатин или всякаква друга хранителна добавка.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

3 Коментара за "Хранителни добавки – Креатин"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
MaxFF
Гост
MaxFF
6 години 8 месеца преди

Приемам чист креатин монохидрад и са изминали 4 седмици от както го използвам. Много познати ми казват че взимат по 5 грама на ден. Днес обаче научих че няма проблем да се приема и по 10. Има ли някой мнение по въпроса?

Янко
Гост
Янко
6 години 3 месеца преди

Здравейте,на 20г съм за пръв път употребих хранителни добавки креатин с аминокиселини(около месец)След това спрях да ги пия както и да тренирам.Усещам че корема ми се подува,дайте ми съвет

Мартин
Гост
Мартин
6 години 2 месеца преди

Защо да го вземаш и изкуствено да се подуваш с не така качествена мускулна маса.
По добре си купувай хубави продукти.

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Бодибилдинг
Холестерол: Топ 5 на храните чрез, които можете да го намалите.

Правилната диета може да изиграе важна роля за понижаването на високия холестерол. В статията ще откриете петте основни храни, които...

Затвори