Трансплантация на коса

Тази публикация има 3 коментара

Много често гъстата и буйна коса се приема като знак за добро здраве. Това е така докато не започне нейната загуба. При много хора процедурите по присаждане на коса понякога водят до нейното пълно или частично възстановяване.

Какво представлява трансплантацията на коса?

Практикува се в САЩ от 1950 г. насам. Тази процедура включва вземане чрез изрязване на тънки ивици кожа от задната част на главата, след което всеки косъм се отстранява по отделно заедно с фуликула и чрез специална игла се попълват засегнатите от оплешивяване места.
Повечето подобни процедури обикновено се извършват в манипулационни кабинети под лекарско наблюдение и поставена местна анестезия.
Като начало хирургът инжектира анестетик в участъците на главата, от където ще бъде изрязан необходимия за процедурата материал. Това се прави с цел безболезнено протичане на манипулацията. След отстраняване на лентичките, с които ще се работи по-нататък, хирургът зашива въпросните участъци, като оставените миниатюрни белези се препокриват от падащия пласт коса, така че всичко остава напълно незабележимо.
Следващият момент от процедурата се състои в отстраняване на 500 до 2000 броя косъмчета ( присадки), което се прави или по единично или на цели лентички.
След като присадките са подготвени следва почистване и анестизиране на зоните, в които ще бъде извършено присаждането. То се извършва или чрез игла или чрез създаване на тънки прорези, в които ще бъде поставен вече изрязания материал.

В зависимост  от степента и сложността на процедурата тя може да трае до 7 часа. Понякога са необходими няколко подобни процедури до постигане на желания резултат.

Период на възстановяване

След операция за трансплантиране на коса, скалпа може да бъде много чувствителен, което да наложи прием на обезболяващи медикаменти за няколко дни. Може да се наложи и носенето на превръзка от три до шест дена след процедурата. В някои случаи се налага и прием на антибиотик, но статистиката сочи, че човек подложил се на подобен тип манипулация е в състояние да се върне на работното си място до една седмица след трансплантацията.

В рамките на две до три седмици след процедурата, трансплантираната коса обикновено окапва, но това в никакъв случай не бива да ви притеснява, защото новия растеж се забелязва още в първите няколко месеца.
При повечето хора подложили се на тази процедура се наблюдава възстановяване на косата с до 60% през първите девет месеца. Някои лекари предписват различни маски съдържащи витамини и стимуланти за растежа на косъма. Това в не редки случаи има изключително положителен ефект.

Рискове и разходи за лечение

Цената на трансплантацията на коса зависи до голяма степен от размера на косата, която трябва да бъде трансплантирана, но обикновено варира между 4 000$ и 15 000$.
Както при всяка хирургична процедура, трансплантацията на коса носи рискове, включително кървене и инфекции. Други нежелани ефекти, които могат да възникнат са белези и неестествено изглеждаща нова коса.
По време на започване на растежа на новата коса, при някои хора се наблюдава възпаление или инфекция на космените фоликули, наречено фоликулит. Той може да бъде третирано с антибиотици и компреси.

Друг потенциален риск е внезапната загуба на трансплантираната коса, неречен „шокова загуба“. За щастие тази загуба на коса, рядко е постоянна.

Ако се притеснявате от изтъняване на косата или оплешивяване, с тази трансплантация  може значително да подобрите външния си вид и самочувствие.

За да се сведат до минимум рисковете и да се подобри  успеха на операцията, е важно да се подложите на процедурата, само ако сте здрави. Винаги трябва да обсъждате потенциалните рискове и ползи на всяка операция с вашия лекар.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

3 Коментара за "Трансплантация на коса"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
Борко77
Гост
Борко77
6 години 8 месеца преди

При всякакви видове косопад ли може да се прилага този метод и
колко е сполучлив?

Gosho
Гост
Gosho
6 години 8 месеца преди

Ако оплешивяването е по наследство ще има ли ефект. Имали опасност присадените нови косми върху оголеното място да окапят отново?

Aksel
Гост
Aksel
6 години 8 месеца преди

Знае ли някой каква е продължителността на процедурата, приблизителна цена и каква площ може да се покрие? Чувал съм че има няколко метода за присаждане. Кой е най сполучливия?

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Сексуална дисфункция и антидепресанти

Сексуалната функция може да бъде засегната от много фактори. Някои от тях включват: последните сексуални преживявания, религиозни вярвания, възпитание, самочувствие,...

Затвори