Нормалните нива на тестостерон при мъжете

Тази публикация има 0 коментара

Известен под медицинското наименование „андроген“, тестостеронът е жизнено важен хормон произвеждан в големи количества в тестисите. Като цяло е познат като мъжки полов хормон, но се произвежда и в малки количества в женския организъм.
Неговите нива в кръвта се регулират от хипофизната жлеза. Тестостеронът е отговорен за развитието на редица първични и вторични мъжки полови белези. Хипофизната жлеза контролира нивото му в организма чрез освобождаване на лутеинизиращ хормон

(LH).
Всяко намаляване на нивото му се регулира от LH, като тялото се опитва да освободи необходимото количество на хормона в кръвния поток. Неговите нормални нива могат да се колебаят в определени граници, в зависимост от възрастта или физическото състояние на човек.

Нормални нива при различните възрасти

Производството на тестостерон при мъжете започва през пубертета и е в своя пик докато те са все още млади. С възрастта производството му започва да намалява, което е предизвикано от процеса на стареене.
Тъй като това е жизнено важен хормон, поддържането на определени нива е от изключително значение за нармалното функциониране на организма. Показанията на нормалното ниво могат да варират и да дават различни стойности в рамките на минута. Дори и единиците за измерване, които се използват могат да бъдат различни. Въпреки това, съществуват медицински стандарти за измерване нивата на тестостерона. Ето една примерна таблица:

Възраст                 Нива на тестостерона
7 месеца – 9 години        по-малко от  30 ng/dL
10 – 19 години               1 до 970 ng/dL
20 – 59 години               270 до 890 ng/dL
60 години и нагоре        352 до 720 ng/dL

Единицата, използвана по-горе, е нанограма (ПГ) на децилитър (DL). Както може да се забележи, нормалните нива на тестостерон при мъжете над 50 години са сравнително по-ниски от тези при по-младите възрастови групи.

Високи нива на тестостерон

При мъже с високи нива на тестостерон може да са на лице няколко проблема. Представяме ви част от фактите, които се наблюдават в колебанията на нормите.

Високите нива на този хормон може да увеличи риска от рак на простата или рак на наoбъбречните жлези.
Завишените нива могат да доведат до свръхактивност на мастните жлези, което води до проблеми с кожата, например акне.
Много спортисти прибягват до прием на бустери, за да увеличат производството на хормона. Мъжете прибягващи до този метод е добре да се насочват само към естествени билкови добавки, които могат да повишат производството на тестостерон в организма.

Ниски нива на тестостерон

Когато е налице намаляване на нивото на този хормон в тялото ни, той създава множество здравословни проблеми. Ето и някои от тях:

Рак на тестисите или на хипофизата може да бъде причина за тези ниски нива. Отстраняването на един или двата тестиса понякога е една от причините за този спад.
Ниските нива на тестостерон водят до загуба на либидото и желание за секс. Може да се появи и безплодие.

Поддържането на нормалните нива на тестостерон в тялото  обикновено не е трудна задача, ако човек води здравословен начин на живот и се фокусира върху това да остане здрав.
Някои медицински експерти съветват мъжете да си правят редовни прегледи, така че да се избегнат всякакви проблеми или рискове породени от колебание на нивата на тестостерон в мъжкия организъм.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Как високото кръвно може да повлияе върху сексуалния живот

Как може високото кръвно налягане да повлияе върху сексуалния живот Намален кръвоносен поток Високото кръвно налягане или хипертонията, води до...

Затвори