Как да увеличим своята плодовитост?

Тази публикация има 0 коментара

Спермата не винаги е с добро качество. Научете как начина на живот въздейства върху нейното здраве и как може да увеличите своята плодовитост.

Ако вие и вашата партньорка планирате бременност, то вероятно ще се замисляте относно здравето на вашата сперма. Разберете кои фактори влияят върху мъжката плодовитост, за да предприемете стъпки за най-добро си представяне.

Какво влошава здравето на спермата?
Здравето на спермата зависи от няколко фактора: количество, качество и подвижност.

Количество. Най-вероятно ще сте плодовити ако при еякулация (единична еякулация) съдържанието на сперматозоиди е над 15 милиона на милилитър семенна течност.

 • Качество. Нормалният сперматозоид се състои от овална глава и дълга опашка, които работят заедно за неговото придвижване. Колкото са повече сперматозоидите с нормална форма, толкова вашите оплодителни способности ще са по-големи.

 

 • Подвижност. За да достигне и оплоди яйцеклетката, сперматозоидът трябва да може да се движи, да преплува през шийката на матката, матката и фалопиевите тръби. Това е известно като подвижност. Най-вероятно ще сте способни да оплождате ако над 40% от вашите сперматозоиди са подвижни.

Кой е най-добрия начин за производство на здрава сперма?

Може да предприемете няколко прости стъпки за да увеличите  шансовете си за производство на здрава сперма:

 • Практикувайте безопасен секс. Инфекции предавани по полов път, като хламидия и гонорея са главната причина за безплодието при повечето мъже и жени. За да предпазите себе си, ограничете броя на сексуалните си партньори и използвайте презервативи всеки път когато правите секс, или поддържайте моногамна връзка с партньорка която не е заразена.

 

 • Хранете се здравословно. Приемайте много плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти – това може да повиши здравето на вашата сперма.

 

 • Поддържайте здравословно тегло. Много проучвания сочат, че затлъстялостта, въздейства негативно върху качеството на спермата, намалява броя на сперматозоидите и тяхната подвижност.

 

 • Контролирайте стреса. Стресът може да намали сексуалната функция и да намали хормоните необходими за производството на сперма.

 

 • Движете се. Включете повече физическа активност в своето ежедневие.

Какво вреди на спермата?

Спермата може да  бъде особено уязвима от външни фактори, като излагане на прекомерна топлина или на токсични химикали.
За да предпазите своята сперма:

 • Поддържайте нормална температура. Повишената температура на скротума, може да възпрепятства производството на сперма. За да предпазите своята плодовитост не носете стегнато бельо. Ако карате колело или седите седнали продължителен период от време, правете по-чести почивки. Не поставяйте лаптопа директно във вашия скут. Избягвайте горещите вани, сауни и горещи душове.

 

 • Не пушете. Мъжете които пушат цигари е по-възможно да имат намален брой сперматозоиди. Тютюнопушенето може също да намали подвижността им и да увреди тяхната форма. За да откажете цигарите, обърнете се към своя доктор за помощ.

 

 • Ограничете консумацията на алкохол. Прекомерната употреба на алкохол намалява броя и качеството на сперматозоидите. Ако обичате чашката консумирайте с мярка.

 

 • Не използвайте наркотици. Също както цигарите, марихуаната може да намали подвижността на сперматозоидите и да увреди тяхната форма. Кокаинът и хероинът също могат да намалят плодовитостта.

 

 • Избягвайте използването на лубриканти по време на секс. – Лубрикантите за секс намаляват подвижността на сперматозоидите. Съществуват лубриканти предназначени за секс с цел забременяване.

 

 • Внимавайте с приема на медикаменти. Блокери на калциевите канали, трициклични антидепресанти, антиандрогени и различни други медикаменти могат да допринесат за проблеми с плодовитостта. Анаболните стероиди могат да има същия ефект. Препаратите за химиотерапия и лъчетерапията могат да причинят постоянно безплодие.

Ако планувате такова лечение, консултирайте се със своя доктор, как ще въздействат върху плодовитостта ви и за възможността да замразите ваша сперма преди лечението.

 • Внимавайте с токсините. Излагането на пестициди или други химикали които могат да въздействат върху качеството и количеството на спермата. Ако работите с токсични химикали, правете го внимателно и безопасно. Използвайте предпазна екипировка и избягвайте пряк контакт на химикалите с кожата.

Влияе ли възрастта върху здравето на спермата?
Жените не са единствените които имат биологичен часовник. Подвижността на сперматозоидите и броя на здравите сперматозоиди, могат да намалеят след навършването на 50 години, което да намали и мъжката плодовитост. Проучвания показват, че жени забременели от мъже в напреднала възраст, са застрашени от по-висок риск от спонтанен аборт. При тях съществува и по-висок риск, новороденото да е с аутизъм или шизофрения.

Кога трябва да потърсите помощ?
Воденето на по-здравословен начин на живот, може да повиши плодовитостта. Ако вашата партньорка не забременее след една година практикуване на секс без предпазни средства, консултирайте се с вашия доктор за изследване на спермата.
Специалистите по мъжко безплодие  могат да открият възможния проблем и да ви предпишат лечение, което да помогне на вас и вашата партньорка да се сдобиете с поколение.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Депресията при мъжете

Депресията настъпва както при младите, така и при възрастните мъже и жени. Не е известно какъв е процентът при мъжете,...

Затвори