Как да предотвратим основните заплахи за мъжкото здраве?

Тази публикация има 0 коментара

Най-големите заплахи за мъжкото здраве често могат да бъдат предотвратени. Ето какво трябва да знаете, за да живеете по-дълго и да се наслаждавате на здравословен живот.

Знаете ли кои са най-големите заплахи за здравето на мъжете? Списъкът е изненадващо кратък. Разгледайте този топ седем  със заплахите за здравето на мъжа, съставен от статистически данни, предоставени от Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията и други водещи организации.

Болест на сърцето

Заплахата за здравето на сърцето е една от водещите. За да се погрижите за него започнете да водите по-здравословен живот.

Например:

 • Не пушете. Ако все пак сте пушач, консултирайте се с вашия лекар, за да ви помогне да се откажете от цигарите. Важно е и да се избягва излагането на тютюнев дим.

 

 • Яжте здравословна храна. Избирайте плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни богати на фибри и  постни източници на протеини като например риба.
 • Ограничете храните с високо съдържание на мазнини и натрий.

 

 • Обърнете внимание на хроничните си заболявания. Ако имате висок холестерол или високо кръвно налягане, следвайте препоръките си за лечение на вашия лекар.
 • Ако имате диабет, поддържайте нивата на кръвната си захар под контрол.

 

 • Повече физическа активност  в ежедневието. Изберете спорт или друга дейност, която би ви доставила удоволствие.

 

 • Поддържайте нормално тегло. Излишните килограми увеличават риска от сърдечни заболявания.

 

 • Не бива да прекалявате с алкохола. Ако  пиете, правете го с мярка. Твърде високото съдържание на алкохол в тялото повишава кръвното налягане.

 

 • Контролирайте стреса. Ако се чувствате постоянно под натиск, здравословният ви начин на живот може да пострада. Научете как да се справяте със стреса.

Рак

Различни видове рак могат да влошат здравословното състояние на мъжа. Най-често срещаните при мъжете са: рак на белия дроб, рак на кожата, рак на простатата и рак на
дебелото черво.

За да намалите риска от рак помислете за тези общи съвети:

 • Не пушете. Употребата на всякакъв вид тютюневи изделия ви поставя в пряк сблъсък с рака. Избягвайте излагането на тютюнев дим също.

 

 • Поддържайте здравословно тегло. Загубата на килограми и поддържането им след това, може да намали риска от различни видове рак.

 

 • Движете се. Като допълнение към диетата или сама по себе си физическата активност  може да намали риска от рак.

 

 • Яжте много плодове и зеленчуци. Въпреки големия избор в магазина, тези храни не могат да гарантират  предотвратяването на рака, но могат да намалят риска.

 

 • Ограничете алкохола. Ако все пак решите да пиете, правете го с мярка. Рискът от различните видове рак-включително рак на дебелото черво, белия дроб, бъбреците и черния дроб се увеличава с количеството алкохол в кръвта.

 

 • Консултирайте се редовно с вашия лекар. Ранното откриване на рака може да предотврати по-нататъшни неприятности.

Инциденти

Катастрофите с моторни превозни средства са водеща причина за фатален край при мъжете. За да сте в безопасност на пътя, използвайте здравия си разум.
Бъдете винаги с колан. Спазвайте ограниченията на скоростта. Не шофирайте под влияние на алкохол или други вещества и не карайте ако сте сънливи.

Хронични респираторни заболявания

Хроничните заболявания на белите дробове – включващи бронхит и емфизем – са също често срещани при мъжете. За да предпазите вашето респираторно здраве:

 • Не пушете. Ако все пак сте пушач, консултирайте се с вашия лекар, за да ви помогне да се откажете. Важно е и да се избягва излагането на тютюнев дим.

 

 • Стойте далеч от замърсители. Сведете до минимум излагането на замърсен въздух и химикали.

 

 • Предотвратявайте респираторните инфекции. Мийте често ръцете си и се ваксинирайте против грип всяка година. Консултирайте се с вашия лекар дали нямате нужда и от ваксина против пневмония.

Инсулт

Не може да контролирате рисковите фактори за инсулт – като семейна обремененост, възраст, раса, но може да контролирате други, които също оказват влияние. Например:

 • Обърнете внимание на хроничните си заболявания. Ако имате висок холестерол или високо кръвно налягане, следвайте препоръките си за лечение на вашия лекар.
 • Ако имате диабет, поддържайте нивата на кръвната си захар под контрол.

 

 • Не пушете. Ако все пак сте пушач, консултирайте се с вашия лекар, за да ви помогне да се откажете. Важно е и да се избягва излагането на тютюнев дим.

 

 • Приемайте здравословна храна. Ограничете храните с високо съдържание на мазнини и натрий. Включете физическо натоварване в ежедневието си.
 • Излишните килограми увеличават риска от инсулт.

Не бива да прекалявате с алкохола. Консумирайте алкохола с мярка.

Диабет тип 2

Това е най-често срещания диабет и засяга начина, по който тялото ви използва кръвната захар/глюкоза/. Лошо контролирания диабет може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, проблеми с очите, увреждане на нервите и други усложнения. За да се предотврати диабет тип 2 , трябва да се замислите сериозно над начина си на живот.

Хранете се здравословно. Включете физическата активност в ежедневието си. Ако сте с наднормено тегло, погрижете се да свалите някой килограм.

Самоубийство

Самоубийството е друга водеща заплаха за мъжкото здраве. Основен рисков фактор е депресията.Ако имате признаци и симптоми на депресия-като чувство на тъга или нещастие и загуба на интерес към обичайните си дейности-консултирайте се с вашия лекар. Лечение има. Ако обмисляте самоубийство, потърсете спешна медицинска помощ .

В заключение може да кажем:

Осъзнаването на рисковете за здравето ви е едно.Предприемане на действия за намаляване на риска от заболяванията е съвсем друго.
Започнете да водите здравословен начин на живот. Хранете се здравословно, добавете физически упражнения, откажете се от тютюнопушенето, преглеждайте се редовно и взимайте предпазни мерки  в ежедневните си дейности. Въздействието на всичко това, може да бъде по-голямо, отколкото очаквате.

 

[wp:svejo-net]

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Коремните мазнини – Защо отслабването е важно?

Коремните мазнини не са за подценяване. Открийте какви рискове крият за здравето и какво може да направите за да изгорите...

Затвори