Доброкачествено уголемяване на простатата – причини и симптоми

Тази публикация има 0 коментара

Какво е доброкачествено уголемяване на простатата?
Доброкачествената простатна хиперплазия, представлява уголемяване на простатната жлеза. Простатната жлеза обгражда уретрата, тръбата през която преминава урината от пикочния мехур, за да напусне тялото.

Когато простатната жлеза нарасне, тя може да причини стесняване или да блокира частично уретрата. Това от своя страна може да предизвика проблеми с уринирането.
Доброкачественото уголемяване на простатата се проявява при повечето мъже в напреднала възраст. Това  не е рак, причинява неудобство, но не е сериозен проблем. Около половината мъже над 75 години имат симптоми.
Доброкачествена простатна хиперплазия е позната също, като доброкачествена простатана хипертрофия.

Какво причинява уголемяването на простатата?
Вероятно доброкачествената простатна хиперплазия е нормална част от процеса на стареене при мъжете, причинена от промяната на хормоналния баланс и растежа на клетките.

Какви са симптомите?
Уголемяването на простатата причинява следните проблеми с уринирането:

  • Трудно уриниране, трудно започване и приключване (дриблинг).
  • Често усещане на нужда за уриниране. Усещането може да причинява и саъбуждане през ноща.
  • Слаб поток на урината
  • Усещане за ненапълно изпразване на пикочния мехур след уриниране.

В редки случаи, при простатна хиперплазия, пикочния мехур може да бъде блокиран, правейки невъзможно или много трудно уринирането. Този проблем може да причини уринарна ретенция (задържане на урина),  водеща до инфекция на пикочния мехур или камъни в бъбреците и други увреждания.
Простатната хиперплазия не причинява рак на простатата и не оказва ефект върху мъжките оплодителни способности, както и не е причина за проблеми с ерекцията.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Заболявания
Симптоми за инфекции на пениса

За какво да внимаваме? Полово предаваните болести често са съпроводени със симптоми, които дават отражение върху слабините и пениса. Тази...

Затвори