Сърдечните заболявания са по-често срещани при безплодните мъже

Тази публикация има 0 коментара

Проучване показва, че при мъжете страдащи от безплодие съществува 17% по-голям риск от сърдечно заболяване или инсулт.

Мъже, които остават бездетни през целия си живот е по-вероятно да умрат от сърдечно заболяване или инсулт, от колкото мъже създали поколение, сочат проучвания.

Изследователи в областта проследяват състоянието на повече от 135 000 възрастни мъже в продължение на десетилетия с цел да се проучат влиянието на бащинството върху здравето.

Според от Д-р Майкъл Айзенберг, мъжете без потомство е по-вероятно да починат от сърдечно-съдово заболяване като инфаркт или инсулт, отколкото мъжете с поколение.

От проучването не става съвсем ясно дали бащинството има пряко въздействие върху сърдечно-съдовата система или по-високият риск е свързан с биологията на човек или неправилният начин на живот.

Всички мъже участващи в изследването са женени или са били женени, но дали са останали без потомство по собствено желание или поради заболяване, не е известно.

„То показва, че около 75% от бездетните женени мъже искат да имат поколение, така че можем да приемем, че мъжете в нашата група са безплодни“, казва Айзенберг.
Също така той посочва, че хормоналните проблеми, които водят до безплодие могат да бъдат рисков фактор засягащ сърдечно-съдовата система.

Сърдечното здраве и бащинството

Айзенберг, който се специализира в областта на мъжкото безплодие и сексуална дисфункция в Станфорд, започва своето проучване още докато е студент по урология в Калифорнийяския университет в Сан Франциско.

Той проучва данните от серия въпросници, попълнени от стотици хиляди членове на AARP.

Айзенберг казва, че последните проучвания сочат връзка между занижените нива на хормона тестостерон и високия риск от инфаркт или инсулт.

Хипотезата му представя възможност, ниските нива на тестостерон в организма, да бъдат предпоставка за по-голяма уязвимост към този тип заболявания.

Сърдечни заболявания

През последните 10 години от началото на проучването, около 3000 от мъжете в анализа са починали в следствие на инфаркт или инсулт. Като се имат предвид известните рискове от сърдечни заболявания и инсулт, при мъжете без поколение този риск се повишава с 17%.

Ако други проучвания потвърдят връзката между безплодието и сърдечно-съдовите заболявания, Айзенберг посочва, че би било възможно да се идентифицират хората, изложени на риск от инфаркт или инсулт години преди да са налице други признаци за тези заболявания.

Директора на клиничната кардиология на Lenox Hill Hospital в Ню Йорк ,Тара Нарула казва:
„Ние дори не знаем дали мъжете в това проучване са безплодни или имат ниски нива на тестостерон. Това е интересно проучване, което повдига много въпроси, на наистина не дава отговори на всички“.

[wp:svejo-net]

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Любопитно
Тестостеронът и загубата на тегло при затлъстелите мъже

Когато нивата са ниски, заместителя на тестостерон (тестостеронова терапия) води до загуба на теглото и по-тънка талия. 9 Май, 2012г....

Затвори