Няколко мита за рака на тестисите

Тази публикация има един коментар

рак на тестисите

Какво трябва да знаете за ръка на тестисите:

  • Той е рядък, но лечим
  • Отстраняването на единия тестис не засяга плодовитостта или либидото
  • Честите прегледи могат да хванат рака от рано

От гледна точка на това, че мъжките тестиси се приемат, като символ на мъжество не е чудно, че мъжете смятат отстраняването им  за край на всичко.

 

Като заболяване, ракът на тестисите е загадка и често пъти е свързван с погрешни тълкувания. Въпреки, че заболяванията могат по някога да бъдат тълкувани погрешно, тези от тях които засягат чувствителните области изглежда, че са най-засегнати от митове. Такъв е случая с рака на тестисите, който е рядък но лечим.

 

През годините, ракът на тестисите бе обгърнат в митове. Пример за това е глупавото твърдение, че карането на велосипед може да причини рак на тестисите. С малко здрав разум, смешни твърдения, като тава лесно могат да бъдат отхвърлени. Въпреки това, понякога да бъде открита истината не е толкова лесно.

 

Нека разгледаме няколко от най-често срещаните грешни разбирания  за рака на тестисите.

 

Хирургическата операция кара рака да се разпространява

 

Този мит вероятно се е появил преди много години, когато пациентите преди да потърсят лекарска помощ, са навлизали в напреднал етап на заболяването. Може би точно в този период е обвинена хирургията, че причинява разрастване на заболяването.

 

В действителност, хирургическите операции са предназначени за да предпазват от разпространение на раковите образувания. Ракът на тестисите представлява предизвикателство. При повечето ракови заболявания се извършва процедура, известна като биопсия и е предназначение за да се потвърди евентуалното наличие на рак. При тази процедура се взима от тялото малко количество тъкан, която се изследва. Смята се, че при рака на тестисите,  биопсията може да причинят разрастването му, така че в действителност тази процедура се извършват рядко.

 

Вместо това, ако се подозира, че даден мъж има рак на тестисите, засегнатият тестис се отстранява. Процедурата е известна като орхиектомия  (хирургична кастрация). По този начин  се цели предотвратяване на по нататъшно разрастване.

 

Ракът на тестисите слага край на половия живот

Както по-горе стана дума, хирургическата операция включва отстраняването на единия или двата тестиса.

В повечето случаи  се отстранява само единия. Тогава мъжът е малко вероятно да има каквато и да е промяна в желанието си за секс или способността да има потомство.

При отстраняването на двата тестиса, мъжът наистина става стерилен и е много вероятно а изгуби своето сексуално желание. Въпреки, че плодовитостта не може да бъде възстановена, хормоналните инжекции (хормонална терапия) могат да се погрижат за сексуалното му желание.

 

С напредването на възрастта се увеличава вероятността за рак на тестисите

Общо взето случаите на рак нарастват с напредването на възрастта, поради тази причина е нормално, всички ракови заболявания да са причислени в категорията на старата възраст.

В действителност, ракът на тестисите е заболяване на младия мъж. В повечето случаи, той се среща  при мъже на възраст между 20 и 40 години.

Въпреки, че най-често се появява в средата на 20-те, той може да се появи и във всеки друг момент от живота.

За щастие той е едно от най-лесно лечимите ракови заболявания.

Според американският национален институт за ракови заболявания, за последните 5 години, 95% от мъжете с този вид рак са успешно излекувани.

Основният фактор за успешното лечение е ракът да бъде открит колкото се може по-рано.

 

Вазектомията може да причини рак на тестисите?

За няколко десетилетия, проучванията показват, че рискът за заболяване от рак на тестисите при мъже преживяли вазектомия е малко по-висок.

Скорошни проучвания пък не откриват никаква връзка между рака на тестисите и вазектомията. Поради тази причина се смята, че асоциация между двете почти не може да има. Същото е положението и с рака на простатата.

 

Не слязъл тестис ще развие рак

 

Крипторхизъм (неспускане на тестиса в торбичката от кожа зад пениса) е състояние при което единият или и двата тестиса не успяват, след раждането да се спуснат в скротума. Не е открита връзка между това състояние и рака на тестисите.

 

Където има объркване, там се раждат и митовете. С вечно увеличаващата се сложност на мъжките заболявания, почти е невъзможно да знаете кое е истина и кое мит. Решението е просто, останете скептични. Не вярвайте на всичко, което чувате и не се страхувайте да задавате въпроси на своя лекар. Това е ключът за разделянето на митовете от действителността.

 

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

1 Коментар за "Няколко мита за рака на тестисите"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
В. Станчев
Гост
В. Станчев
7 години 4 месеца преди

За съжаление не са малко случаите на мъже с това заболяване, които търсят помощ прекалено късно!

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Заболявания
Оралният секс може да бъде по-опасен от тютюнопушенето

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ) може да бъде  причина за рак на  маточната шийка, вагината, ануса и пениса.   Този вирус...

Затвори