Безсъние, причини и начини за справяне

Тази публикация има 0 коментара

Безсъние

Малко са нещата, които могат да повлияят на концентрацията и представянето ни, като липсата на сън. Въпреки, че много хора са незапознати и не усещат недоспиването, то оказва ефект върху тяхното поведение и физическа активност. Безсънието може да има опустошителен  ефект върху живота на човек.

Ако усещате, че страдате от безсъние е важно да  сте запознати с основите.

Безсънието е разстройство на съня и се характеризира с неспособността да се заспива, и да се спи продължително време.

Въпреки, че хора страдащи от безсъние, изглеждат наследствено предразположени, до момента генетична връзка не е открита.

 

Забележка: има разлика между трудно заспиване, недоспиване и клиничното безсъние (инсомния). Тази статия разглежда последното, взимайки в предвид

медицинските причини и начините му за третиране.

 

Причини за безсъние

 

Емоционално разстройство

Емоционалните разстройства могат да оказват пагубен ефект върху ежедневието на човек, ако не се третират.

Чрез химически изменения в тялото, те имат способността да променят възприятията, уменията за справяне, както и способността да се спи.

Голяма част от хората страдащи от безсъние, страдат също от психологически разстройства, като: депресия, биполярно разстройство или тревога.

Това може да се дължи на високите нива на Кортизол – стрес хормонът – които са причинени в резултат на психологическо разстройство.

 

 

Заболявания

Заболявания засягащи дихателните функции, моториката и мозъчната дейност, могат да са отговорни за хроничното безсъние.

Болести, като Паркинсон, Алцхаймер или сърдечно-съдови заболявания могат да играят голяма роля за неспособността да се спи.

Това вероятно се дължи на физически дискомфорт, причинен от заболяванията, който в крайна сметка се отразява на способността за отпускане и заспиване.

 

Лекарства

 

Лекарствата съдържащи стимуланти, могат да са причина за безсъние.

Антидепресантите са специфичен пример за това, вероятно заради химичният им състав. Подобно на тях,  кофеинът може да има силен ефект върху безсънието.

Добре е да се избягва консумацията на кафе в часовете след обяд.

 

 

Злоупотреба

Прекомерната употреба със субстанции има твърде много странични ефекти. Безсънието  вероятно един от на малкото сериозно забележими.

Въпреки, че контролираната употреба на алкохол не би трябвало да има ефект върху съня, систематичната и прекомерна, може да окаже ефект върху способността да се спи. Кокаина, както и някои други наркотици, също причиняват подобни смущения в съня.

 

Третиране на безсънието

 

Поведенческа терапия

 

Тъй като, много от причините за безсъние се коренят в неспособността на човек да се отпуска, тази терапия  е първостепенно лечение.

Тя учи хората, как да постигнат състояние на отпускане и има ефект при мнозинството страдащи от безсъние, когато е продължителна.

 

Целта й е да възвърне идеята, че леглото е място за сън, че

трябва да се ляга само когато сме готови за сън, става се скоро след като сме се събудили, ставаме в един и същ час всяка сутрин, без значение колко часа сме спали и се изключват обедните дремки.

 

 

Лекарства

 

Медикаментозното лечение може да бъде много ефективно, но то никога не лекува безсънието и бавно облекчава симптомите. Съществуват много помощни медикаменти, но продължителната им употреба може да причини зависимост, така че, задължително се консултирайте периодично с личният си лекар.

 

 

Сладки сънища

Съществуват и други причини за безсъние, които могат да се появят в различни периоди на живота. Остаряването и промяната хормоналните нива, могат да бъдат причина за безсъние.

 

Причините за продължителното безсъние могат да бъдат трудно откриваеми.

Ако човек започне да изпитва затруднения в ежедневието си заради недоспиване и това продължи по-дълго от месец, е необходимо да се потърси среща със специалист.

 

Без чужда помощ, вие може да пробвате с медитация, упражнения или методи за отпускане и облекчаване на симптомите. Опитайте да се научите де се отпускате, така че, да се наслаждавате на дълъг и спокоен сън.

 

 

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Повече в Полезно
мъжко оплешивяване
Как да предотвратим загубата на коса

С напредването на възрастта, телата ни неизбежно остаряват с нас. Като мъже, може да очакваме бирени коремчета, косми в ушите...

Затвори