Как да предотвратим загубата на коса

Тази публикация има 0 коментара

мъжко оплешивяване

С напредването на възрастта, телата ни неизбежно остаряват с нас. Като мъже, може да очакваме бирени коремчета, косми в ушите и разбира се оплешивяване.

Всеки мъж се надява, че един ден ще бъде с гъста бяла коса, но понякога реалността му предоставя съвсем друго.

След 35 годишна възраст, около 60% от мъжете получават в различна степен загуба на коса. Процентът нараства на 85% при мъжете над 50 годишна възраст.

Има и добри новини! Съществуват начини с които може да забавите оредяването на косата.

 

Какво причинява загубата на коса?

Въпреки, че загубата може да се наследи от вашата майка или баща (генетично), съществуват и други причини, които включват: недостатъчно хранене, инфекции, прием на медикаменти, химически продукти за коса и дори емоционално напрежение.

Ето и няколко съвета как да съхраните своята коса.

Яжте повече риба

Рибата е полезна не само заради съдържанието си на протеини и минерали. Тя е отличен източник  на омега-3 мастни киселини и на витамин Д. Двете хранителни съставки, се свързват с предотвратяване на загубата на коса, при пациенти подложени на химиотерапия.

Ефектът не е напълно изследван, но двете хранителни съставки са полезни за цялостното здраве, така че няма причина рибата да не бъде включена във вашата диета.

 

Контролирайте нивата на желязо

Анемията или недостига на желязо, срещана по-често при жените е известна причина за загуба на коса. Тази загубата може да бъде толкова минимална, че вие трудно да я забележите.

Добавете към вашето меню храни богати на желязо.

Това са храните от животински произход, като червеното месо – свинско, агнешко и пилешко. Морски дарове: стриди, скариди, октоподи и миди.

Ако сте вегетарианец, алтернативата е спанак, ряпа и зеле.

Витамин Б

Важни за растежа на косата са витамин Б – биотин В7, Б2 и Б12.

Ако имате съмнения, е препоръчително да се консултирате с личния си лекар и да си направите тестове и ако е необходимо, да включите в диетата си продукти богати  на изброените витамини.

 

Контролирайте напрежението и стреса

Във всеки един момент, около 85% от косата на вашата глава е в растяща фаза, докато 15% от нея е в своя финален стадий.

Моменти на напрежение и стрес, могат да стресират системата и да променят  този естествен цикъл предизвиквайки до 30-40% смътност на космите.

Резултатът: три месеца по-късно, вие може да започнете да губите коса, така като кучетата си сменят козината.

Това може да бъде причинено от сериозна болест или от удължено напрегнато ежедневие. Необходимо е да откриете начин, за контрол върху стреса и напрежението, за да избегнете този риск.

 

Четете етикетите и листовките на лекарствата които приемате

Известно е, че химиотерапията  може да предизвика загуба на коса, но малко мъже знаят, че има много лекарства, които също могат да причинят косопад.

Артериални лекарства, психомедикаменти (литий), водят до загуба на коса. Ако косата на главата е важна за вас, четете внимателно листовките на приеманите лекарства.

 

Поддържайте добра лична хигиена

Въпреки, че не е директна причина за загуба на коса, липсата на обща хигиена може да доведе до гъбични инфекции на скалпа.

Въпреки, че не е директна причина на загубата на коса, обща липса на лична хигиена може да доведе до гъбични инфекции на скалпа (трихофития на скалпа), които да завършат с локална загуба на коса. Поддържайки вашия скалп чист чрез обикновено и редовно миене.

 

Не се колебайте за среща с личния си лекар

Не се колебайте и отидете на среща с дерматолог. Споделете своите притеснения за оплешивяването. Той едва ли ще има всички отговори на въпросите, но най-вероятно ще е способен да идентифицира някои от причините.

 

Редовни упражнения

От всички съвети  предотвратяващи или забавящи оплешивяването, физическите тренировки са безспорно най-важното. Упражненията и тренировките намаляват стреса и напрежението а също подобрява циркулацията на кожата. Изпотяването при тренировки  помага за прочистване на тялото и прочистването на нечистотиите от повърхността му. Тъй като няма много проучвания и факти за въздействието на тренировките върху оплешивяването, разглеждайте го по този начин: не ще навреди на вашите шансове да запазите косата си.

Оплешивяването ще ви отведе там  където много мъже вече са отишли

Нищо в живота не е сигурно – дори и оплешивяването. Въпреки, че вашите гени неизбежно ще имат финалната дума за това  дали ще имате коса върху главата си на 40 години, не се предавайте без борба. Дори рано или късно да загубите битката, ще се присъедините към един клуб с милиони членове.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Въпроси свързани с мъжката плодовитост

Когато една двойка се определи, като безплодна, често проблемът се свързва с жената. Истината е, че проблемът се разделя по...

Затвори