Въпроси свързани с мъжката плодовитост

Тази публикация има 0 коментара

Когато една двойка се определи, като безплодна, често проблемът се свързва с жената. Истината е, че проблемът се разделя по равно между мъжете и жените. Идеята, че безплодието е изцяло женски въпрос е просто една от няколко широко разпространени заблуди, свързани с безплодието.

Ежедневното правене на секс, ще увеличи шансовете за забременяване

На много мъже няма да им допадне развенчаването на този мит. Истината, че забременяването е въпрос на подходящ момент. Общо взето най-подходящия момент е между 11 – ти и 17 – ти ден от менструалния цикъл на жената.

Мъжките сперматозоиди могат да живеят между 48 и 72 часа във женският възпроизводителен тракт, следователно ежедневното правене на секс, едва ли ще подобри вероятността за забременяване.

Проведено проучване между двойки, правещи ежедневно секс и такива, правещи го през ден, не показва никакви разлики в крайните резултати.

Друго проучване разкрива, че всекидневният секс може да подобри качеството на спермата, така че дори и да не увеличава шансовете за забременяване, той не ги намалява.

 

Имат ли мъжете периоди на засилена плодовитост?

 

В общи линии има периоди в годината, които да оказват ефект върху качеството на спермата.

Смята се, че количеството на сперматозоидите е по-високо през зимата и по-ниско през лятото, вероятно защото производството на сперматозоиди се увеличава при по-ниски температури. Количеството на сперматозоиди е по-високо сутрин, тъй като в този период от денонощието, мъжките хормони са с най-високи нива. Въпреки тези наблюдения, експертите не са съгласни с това, че  в определен момент от годината или денонощието мъжката плодовитост се засилва.

 

Карането на велосипед засяга плодовитостта

Преди да се започнете да се гневите на вашето колело, този мит има нужда от малко обяснение. Седенето върху седалката на велосипеда повече от 30 минути, особено в комбинация със стегнати шорти, увеличава температурата на скротумът (скротум е кожната торбичка в която са разположени тестисите на мъжа),  което от своя страна оказва временен ефект върху производството на сперматозоиди.

Ето защо  не е полезно за мъжете, често да влизат в горещата сауна или вана, през период в който желаят партньорката им да забременее.

Дори заседяването пред лаптопа има същият ефект.

 

Лубрикантите  помагат ли на сперматозоидите?

Те намалява триенето, което често увеличава удоволствието от секса, но няма вероятност да ви помогнат за постигнете бременност. Всъщност използването на лубриканти, може да бъде непродуктивно, тъй като те могат въздействат върху подвижността  на сперматозоидите, а също така да притежават съставки,  вредни за тях. Същото е валидно за лосионите, дори и за слюнката.

Ако ви е необходима алтернатива, използвайте специални смазващи продукти, предназначени за секс с цел забременяване, но най-добре се консултирайте първо с личния си лекар.

 

Килограмите влияят ли върху качеството на спермата?

 

Известно е, че наднорменото тегло влияе върху качеството на спермата, но по-малко е   известен  фактът, че твърде ниските килограми, могат много повече да влошат качеството й.

Смята се, че ниското тегло засяга спермата, тъй като може да се дължи на хормонален дисбаланс или недохранване.

Ако имате прекалено ниско тегло, неотговарящо на вашия ръст и възраст,  е необходимо да се консултирате с лекар или диетолог.

 

Информирайте се добре

 

Безплодието е тема, която често е обвита в митове и недоразумения. Тук са представени отговори на малка част от въпросите свързани с нея.

За да станете родител е добре да сте наясно с фактите преди да предприемете крачката, защото противно на популярното убеждение, забременяването не винаги е лесно.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
тестостерон
Какво знаем за тестостерона?

Благодарение на допинг скандалите в спорта, думите ”тестостерон” или ”стероид” будят неприятни асоциации. Но какво престава тестостеронът?   Това е...

Затвори