Как влияе тестостеронът върху мъжкото здраве?

Тази публикация има 0 коментара

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на  андрогените. Той е мъжки полов хормон, отделян от тестисите, а също така в малки количества и в надбъбречните жлези.

В развитието на индивида, тестостеронът играе важна  роля за оформянето на мъжките гениталии.

Въпреки, че се нарича мъжки хормон, малки количества се произвеждат и в женското тяло от яйчниците и от надбъбречните жлези.

Мъжкото тяло се произвежда около 20 пъти повече тестостерон, отколкото женското.

 

Как действа тестостеронът?

 

Той е много важен, както за мъжкото така и за женското здраве.

Като андроген, тестостеронът повишава синтеза на протеин и стимулира растежа на определени тъкани.

Той е важен за развитието за половите органи: пенис и скротум. Също така и за вторичните полови белези, задълбочаване на гласа, окосмяване на лицето (растеж на брада и мустаци). Анаболните му ефекти върху организма включват: растеж на тялото, увеличаване на мускулната маса, увеличаване на мускулната сила, увеличаване на плътността и здравината на костите.

 

За мъжа в зряла възраст, тестостеронът е важен за нормалния полов живот.

Нивата на тестостерон, влияят силно върху мъжкото либидо и способността да се получава и поддържа ерекция.

Известно е, че мъжете в андропауза, страдащи от занижени нива на тестостерон, изпитват трудности в сексуалния живот. Те страдат от занижено либидо и  имат проблеми с ерекцията.

 

Съществуват различни методи за третиране с тестостерон на  мъжкия хипогонадизъм (неспособността на организма да произвежда и поддържа нормални нива на тестостерон в тялото).

 

Също така през годините стана ясно, че тестостеронът е свързан с липсата на либидо и при двата пола, еректилната дисфункция при мъжа, растежът на пениса, безплодието и анемията.

 

 

Въпреки всичко, тестостеронът не е вълшебен серум, както много хора си мислят. Съществуват много положения при които употребата на тестостерон не е препоръчителна. При мъже с рак на гърдата или рак на простатата.

Съществуват и други състояния (чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, уголемена простата). Повечето от тях изискват внимателен медицински преглед, преди използването на тестостерон.

 

[wp:svejo-net]

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Повече в Полезно
Кръв в спермата. Причина ли е за безпокойство?

Тъй като обикновено спермата има млечен - мръсно бял цвят, нормално е всеки да бъде разтревожен ако забележи кръв при...

Затвори