Грижи за пениса

Тази публикация има 1 коментар

Здравето на пениса не е свързано само с ерекцията. Научете кои са често срещаните проблеми свързани с пениса и начините за избягването им.

Здравето на пениса е важна част от общото мъжко здраве – и не се ограничава до
поддържането на ерекция, еякулация и репродуктивна функция.
Появата на проблеми свързани с пениса, могат да са индикатор за влошено общо здраве. Те могат да засегнат и други области на вашият живот, причинявайки напрежение, проблеми във връзката и нарушаване на вашата самоувереност.
Познавайки знаците и симптомите вие може да предпазите своя пенис.

Какво влияе върху здравето на пенисът?

Съществуват различни фактори, които могат да повлияят върху здравето на вашият пенис, някои могат да бъдат променени а други не.

 • Необезопасен секс. Може да имате контакт със сексуално предавани инфекции
 • Агресивен или акробатичен секс или мастурбация – ако пенисът бъде огънат рязко и силно в състояние на ерекция, може да получи травма
 • Сърдечни заболявания, диабет и атеросклероза, могат да бъдат причина за поява на еректилна дисфункция
 • Медикаменти и лечения могат да засегнат здравето на пениса. За пример, удължената употреба на антибиотици може да увеличи риска за появата на Кандидоза – гъбична инфекция
 • Хирургическо отстраняване на простатната жлеза (радикална простатектомия). Третирането на ракът на простатата, може да предизвика проблеми с уринирането и поява на еректилна дисфункция.
 • Тютюнопушенето, удвоява риска за получаване на еректилна дисфункция
 • Хормоналните нива. Хормоналният дисбаланс, като недостигът на тестостерон или високите нива на хормона пролактин, могат да причинят пещеристо разтройство.
 • Психологически проблеми. Депресията може да причини загуба на либидото. Наличието на проблеми с ерекцията може да окаже психологически ефект и да предизвика тревога или депресия, това от своя страна да засили еректилната дисфункция.
 • Неврологични състояния. Травми и наранявания на гръбначният мозък, многочислена склероза и деменция, могат да засегнат трансферът на нервни импулси от мозъкът към пенисът, причинявайки пещеристо разстройство
 • Остаряване. Обикновено с напредването на възрастта, нивата на тестостерон в мъжкото тяло се занижават. Това може да доведе до намаляване на половият интерес, нужда от повече сексуална стимулация за постигане и поддържане на ерекция, по слаба еякулация и нужда от по-дълго време за получаване на повторна ерекция.
 • Пирсинг на пениса може да причини кожни инфекции

Какви са най често срещаните проблеми свързани с пениса?

Проблеми с ерекцията и еякулацията. Те могат да включват пещеристо разстройство – неспособността да се получава и запазва ерекция, достатъчно силна за правене на секс. Приапизъм, постоянна и болезнена ерекция, която не е предизвикана от сексуална стимулация или възбуда.

Анеякулация – неспособност за достигане до еякулация, преждевременна еякулация, забавена еякулация, болезнена еякулация, ретроградна еякулация – връщане на спермата назад през уретрата към пикочния мехур, вместо към външния и отвор върху главата на пениса.

Сексуално предавани инфекции. Различни полово предавани инфекции могат да засегнат пениса. Полови брадавици, трипер, хламидия, сифилис и полов херпес. Общите признаци за наличието им са: болезнено уриниране, секретиране, язви, изприщване на пениса или половата област.

Проблеми с препуциумът. Фимозис – получава се когато препуциумът на необрязан мъж не може да бъде изместен от главата на пениса и тя не успява да се оголи. Парафимозис се получава, когато препуциумът не може да заеме нормалната си позиция след разпъване.

Други заболявания и състояния

Кандидозата (гъбична инфекция) причинява червеникав обрив и бели петна по пениса. Възпаление на главата на пенисът (balanitis) може да причинява болка при уриниране. Заболяването на Пейрон, е хронично състояние при което в члена се развива ненормална тъкан, в резултат на което може да се получи изкривяване на пениса или болезнена ерекция.
Рак на пениса – може да започне като мехур на препуциумът или главата на пениса. Това заболяване се среща рядко.

Симптоми за проблеми с пениса

Консултирайте се веднага с личният си лекар ако имате:

 • Тъмно посиняване по вашият пенис
 • Кървене по време на уриниране или еякулация (кръв в урината или спермата)
 • Брадавици, подутини, лезии или обриви по пениса или гениталната област
 • Изкривяване на пениса, причиняващо болка при ерекция
 • Парене при уриниране
 • Течение от пениса
 • Наличие на болка в следствие на травма върху вашият пенис

Какво мога да направя за да поддържам своя пенис здрав?

Може да предприемете стъпки и да защитите своето общо здраве и здравето на пениса:

Бъдете сексуално отговорни. Използвайте презервативи или поддържайте взаимно моногамна връзка с партньор, който няма полови инфекции.

Ваксинация – съществува ваксина за човешкия папиломен вирус (HPV)
тя предотвратява появата на полови брадавици.

Бъдете физически активни. Умерената физическа дейност може значително да намали риска от пещеристо разстройство

Добра хигиена. Ако не сте обрязани, редовно почиствайте зоната под препуциума със сапун и вода

Дискутирайте със своя лекар ползите и евентуалните странични ефекти от лекарствата които приемате.

Пазете своето душевно здраве. Търсете начини за справяне със стреса и депресията.

Спрете цигарите

Ограничете количеството алкохол, който приемате

Редовен сексуален живот, редовното правене на секс, може да ви помага за поддържането на нормалната сексуална функция.

Запомнете, че някои проблеми свързани с вашият пенис, не могат да бъдат предотвратени. Както и да е, периодично проучвайте своя пенис, така ще бъдете добре осведомени за състоянието и ще ви помогне за откриване на промени.

Обикновените прегледи също помагат за откриване възможно най-рано на
проблемите засягащи вашият пенис. Може да го намирате за трудно, но трябва да дискутирате, въпросите свързани със здравето на вашето мъжко достойнство, не позволявайте заради притеснение да не се грижете добре за своето здраве.

 

[wp:svejo-net]

Тези, които четат това се интересуват и от:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

1 Коментар за "Грижи за пениса"

avatar

Покажи първо:   новите | старите | с най-много гласове
Daniel
Гост
Daniel
5 години 1 месец преди

Тютюнопушенето е основен е един от най големите вредители, то може да предизвика както смущения в еректилната функция, така и сърдечно съдови заболявания.
Поздравления за добрата статия!

wpDiscuz

Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE