Андропауза

Тази публикация има 0 коментара

Какво е Андропаузата?

Наричана още мъжки климактериум, това е термин използван за състояние проявяващо се при остаряващите мъже. То е свързано с бавното и стабилно намаляване на производство на хормоните тестостерон и дехидроепиандростерон в мъжкото тяло.

Обичайно жените с напредването на възрастта, преживяват менопауза. За разлика от женският климактериум, при който възпроизводителните функции изчезват напълно, въпреки андропаузата, при мъжете тези функции могат да се запазят.

Андропаузата понякога се обвързва с термина хипогонадизъм (Hypogonadism), състояние характеризиращо се със ниски нива на тестостерон в тялото.

Съществува и класически хипогонадизъм, който не се обвързва с напредването на възрастта и е предизвикан от заболявания засягащи тестисите и хипофизната жлеза контролираща тестикуларната функция.

Изследователи по биомедицина при Манчестърския университет в Англия, проведоха проучване върху мъжкият климактериум. То включи 3 369 мъже на възраст между 40 и 79 години.
Проучването разгледа физическото, половото и психологическото здраве.
От него са изключени мъжете със заболявания на тестисите.

 

Основните полови симптоми, които бяха установени са: намаляване на тестостерона, появата на еректилна дисфункция, намалено сексуално желание и все по-рядка поява на сутрешна ерекция.

 

Второстепенните не полови симптоми характеризиращи мъжката менопауза са: затруднено занимание с енергична физическа дейност, намалена подвижност и гъвкавост на тялото, поява на психическа умора, раздразнителност и депресия.
Тези симптоми за разлика от половите, не е задължително да се проявяват по време на андропаузата.

Резултатите показват, че намаляването на нивата на тестостерон се засилва с напредването на възрастта: 0.1% при тези на възраст между 40 и 49 години, 0,6% за мъжете на възраст между 50 и 59 години, 3,2% при възрастова група 60 до 69 години, и 5,1% при мъже на възраст между 70 и 79 години.
Проучването също показа, че при мъжете в климактериум се проявяват и други здравни проблеми, като наднормено тегло.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!
Повече в Полезно
Простатит – причини и рискови фактори

Причини за поява на простатит Острият бактериален простатит се причинява от бактерии. Инфекцията започва , след появата им в урината....

Затвори