Простатит

Тази публикация има 0 коментара

Какво е Простатит?

Простатита е възпаление на простатната жлеза. Тя произвежда течност, която транспортира спермата.

Простатита често предизвиква болезнено и затруднено уриниране. Други симптоми са: болки в слабините, тазовата област и гениталиите, грипоподобни симптоми.

Причините за появата на простатит са различни. Ако е причинен от бактериална инфекция, обикновено се лекува успешно. Има случаи на появата му от неизвестни причинители, различни от бактериалните.

Той може да се появи постепенно или изведнъж. Трябва да се започне лечение, веднага след появата му. Не лечението и продължителното му наличие, могат да го превърнат в хронично заболяване. (хроничен простатит).

 

Симптоми за поява на простатит

Те са различни в зависимост от причината за появата му, могат да включват:

  • Болка и парене, при уриниране (дизурия) (dysuria)
  • Затруднено уриниране
  • Често уриниране, особено през нощта  (никтурия) (nocturia)
  • Внезапна нужда за уриниране
  • Болки в коремната област, слабините и долната част на гърба
  • Болка в областта между скротума и ректума  (перинеум)  (perineum)
  • Болка и дискомфорт в пениса и болка в тестисите
  • Болезнен оргазъм, болка при еякулация
  • Грипоподобни  симптоми

 

В зависимост от симптомите, вашият лекар може да установи следните видове простатит:

 

Остър бактериален простатит. Той се проявява  рязко с грипоподобни симптоми: температура, втрисане, гадене и повръщане. Обикновено се лекува с антибиотици.

Хронично бактериален. Това е простатит, който продължава най-малко три месеца, поради повторение или трудно лечение на инфекцията. Изразява се с обща инфекция на пикочните пътища

Хронично възпаление на простатата, не причинено от бактерия. Това състояние, често бива наричано абактериален простатит или хронично тазова болка. Трае най-малко три месеца.

Повечето случаи на простатит попадат в тази категория. При голяма част от мъжете, симптомите остават еднакви през целия период на заболяването, при други те се проявяват през различни периоди. Поради нелечение симптомите могат да се засилят.

Простатит без симптоми. Този тип простатит се нарича асимптоматичен възпалителен простатит, и не проявява никакви симптоми. Той се установява по случайност, при тестове за други заболявания.

 

Кога трябва да отида на лекар?

При болки в таза, болезнено или трудно уриниране, болезнена   еякулация. Не  лечението може да доведе до влошаване на инфекцията или до други здравословни проблеми.

Тези, които четат това се интересуват и от:You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Напиши коментар

Напиши първия коментар!

avatar

wpDiscuz
Powered by WordPress | Всички права запазени: blogzdrave.com
CLOSE
CLOSE
Обади се сега и поръчай!